Az Európai Unió 5,5 millió jódtablettát adományoz Ukrajnának

2022. augusztus 31. – 21:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió 5,5 millió jódtablettát adományoz Ukrajnának, miután egyre nagyobb aggodalomra adnak okot a zaporizzsjai atomerőmű közelében zajló katonai cselekmények, írja a New York Times. Az ukrán kormány pénteken kért jódtablettákat „megelőző biztonsági intézkedésként” a nukleáris létesítmények közelében élő lakosoknak – közölte az Európai Bizottság. „Egyetlen atomerőművet sem szabadna háborús színtérként használni” – mondta kedden Janez Lenarcic humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztos.

Az ukrán hatóságok már megkezdték a jódtabletták kiosztását az erőmű 35 mérföldes körzetében élő mintegy 400 ezer embernek, hogy megvédjék a létesítmény közelében élőket a sugárzás okozta pajzsmirigyrák ellen. Az Ukrajnának adományozott 5,5 millió tabletta abból a 20 millió darabos közös tartalékból származik, amelyet az EU áprilisban hozott létre, amikor a csernobili atomerőmű közelében dúltak a harcok. A megmaradó 15 millió tablettát Németországban raktározzák el, ezenkívül Ausztria 500 ezer tablettát adományozott Ukrajnának saját tartalékából.

A patikákban kapható jódtabletták nem alkalmasak a nukleáris ártalmak csökkentésére, az inaktív jódot (kálium-jodid) tartalmazó tablettákat állami készletekből szokták kiosztani a lakosságnak. A jód egyes izotópjai az atomerőművi balesetek után a pajzsmirigybe épülhetnek, és növelhetik a pajzsmirigyrák kialakulásának kockázatát. A tablettákat időben be kell venni, hogy még a radioaktív jóddal való találkozás, a radioaktív jód felvétele előtt feltöltse a pajzsmirigy jódraktárait, így a balesettel a környezetbe kerülő radioaktív jód már nem tud beépülni a pajzsmirigybe. A tablettákat csak nagy körültekintéssel szabad bevenni, mert egyeseknél allergiás reakciókat válthatnak ki, illetve mellékhatásként kis eséllyel pajzsmirigy-problémákat is okozhatnak. A jódtabletta nem egy univerzális „sugárzás elleni szer”, akkor indokolt az alkalmazása, ha nagy mennyiségű radioaktív jódot tartalmazó kibocsátás történik és akkor is csak ott alkalmazandó, ahol az alkalmazásával járó előnyök meghaladják az azokkal járó kockázatokat, írja blogján Aszódi Attila atomenergetikai szakértő. Aszódi a Telexnek részletesen kifejtette, hogy Zaporizzsjában a csernobilihez hasonló katasztrófa egyszerűen nem történhet meg, mert ez az erőmű több okból is különbözik a csernobilitől. Ha történne is bármi, annak Magyarországra nem lenne hatása – egy radioaktivitást tartalmazó felhő megjelenhetne az ország felett, de ennek a dóziskövetelménye itthon elhanyagolható maradna.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!