Megérkezett Zaporizzsjába a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség delegációja

2022. augusztus 31. – 23:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva


Megérkezett Zaporizzsjába a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttsége. Szerdán egy mintegy 20 járműből, köztük egy mentőautóból álló konvoj érkezett az ukrán területen lévő városba. Rafael Grossi, a NAÜ vezetője azt mondta, holnap kezdik meg a munkát az atomerőműben. Az atomerőműnek helyet adó, Zaporizzsjától 120 kilométerre lévő Enerhodar városánál szerdán is ágyúzás hangja hallatszott.

Az ukránok azzal vádolják az orosz hadsereget, hogy az atomerőművet pajzsként használva támadják a környéket. A Dnyeper (Dnyipro) folyó partján fekvő várost az oroszok gránátokkal lövik – közölte a Nyikopoli járás katonai közigazgatásának vezetője, Evhen Jevtusenko a Telegramon. A városból elmenekült polgármester, Dmito Orlov a Telegramban képeket is közzétett az enerhodari városházáról, amelynek homlokzata megrongálódott. Az épület mindössze néhány kilométerre van az atomerőműtől. Az orosz védelmi minisztérium eközben „provokációkkal” vádolja az ukrán hadsereget, amelyek célja szerintük a NAÜ-misszió munkájának megzavarása. Az oroszok szerint az ukrán tüzérség egy nappal korábban „eltalálta” az erőmű területén található „radioaktív hulladékok újrafeldolgozására szolgáló épületet”.

Zaporizzsja városa kétórás autóútra van az erőműtől, de a NAÜ-konvojnak útközben át kell haladnia az oroszok által megszállt területen. Az ukrán külügyminisztérium felszólította Oroszországot, hogy hagyjon fel a NAÜ-küldöttség tervezett útvonalának lövöldözésével. Aszódi Attila nukleáris szakértő a Telexnek azt mondta: a csernobili katasztrófa nem fog megismétlődni, de így is aggasztó a zaporizzsjai erőmű helyzete. Ha történne is valami az erőműnél, a szakértő szerint az egy 30 kilométeres körben érintené a lakosságot, de Magyarországra nem lenne hatása. (Tagesschau)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!