500 millió euró érkezett Brüsszelből Kijevbe, hamarosan újabb félmilliárdot utal az EU

2022. augusztus 1. – 14:46

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság hétfőn folyósította az Ukrajnának nyújtott 1 milliárd eurós makroszintű pénzügyi támogatás első felét, 500 millió eurót, a szintén 500 millió eurós második részlet kifizetésére kedden kerül sor.

Az Európai Parlament és az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács július 12-én fogadta el a rendkívüli makroszintű pénzügyi támogatásról (MFA) szóló határozatot, mely összesen 9 milliárd eurós kedvezményes, hosszú lejáratú hitellel támogatja Ukrajna makrogazdasági stabilitását és „általános ellenálló képességét” Oroszország katonai agressziójával és az ebből fakadó gazdasági kihívásokkal összefüggésben. A hitel kamatköltségeit az EU fedezi.

Az Európai Bizottság hétfőn Moldovának is elutalt egy csekélyebb, 50 millió euró értékű MFA-támogatást, amelyből 35 millió euró hosszú lejáratú, kedvezményes feltételekkel nyújtott kölcsön, 15 millió pedig vissza nem térítendő támogatás. A Moldovának nyújtott segélyt a Bizottság azzal indokolta, hogy az ukrajnai háború negatív hatást gyakorol Európa alapból legszegényebb, a koronavírus-járványból épp kifelé lábaló országára, mely ráadásul az Ukrajnával szomszédos országok közül a legtöbb menekültet fogadta be (a helyi menekültviszonyokról érdemes elolvasni márciusi riportunkat). Júniusban egyébként Ukrajna és Moldova egy időben kapta meg az európai uniós tagjelölti státuszt.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!