Szijjártó Péter New Yorkban érvelt a paksi atomerőmű bővítése mellett

2022. augusztus 1. – 22:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Minden eszközzel fel kell lépni a nukleáris fegyverek terjedése és használata ellen, ezért minden érintettet felkérünk arra, hogy „ne játsszon geopolitikát a mi kárunkra” – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az Atomsorompó Szerződés (NPT) felülvizsgálati konferenciájának vitáján New Yorkban, ahol António Guterres ENSZ-főtitkár is felszólalt, míg Vlagyimir Putyin videóüzenetet küldött.

Szijjártó szerint az ukrajnai háború még fontosabbá tette, hogy elkerüljük az atomfegyverek további terjedését a világban, a harcok miatt ugyanis fokozott a nukleáris eszkaláció, a téves számítások veszélye. Arról is beszélt az MTI beszámolója szerint, hogy Magyarország érdekeivel súlyosan ellentétes lenne a világ ismételt blokkosodása, és fontos fenntartani párbeszédet Kelet és Nyugat között, különösképpen stratégiai kérdésekben.

A tárcavezető szerint az előttünk álló válságban még nagyobb jelentősége lesz a nukleáris energia békés felhasználásának. Szerinte ez a „költséghatékony, klímabarát, biztonságos és stabil módja az energiatermelésnek”, amely „segít mérsékelni hazánk függőségét a globális energiapiac hullámzásaitól”. Azt is mondta, hogy nem szabad atomenergiára vonatkozó szankciókat hozni, mert az ilyen intézkedések korlátoznák az államok jogát, hogy összeállítsák saját energiamixüket. Hozzátette, a paksi bővítés teljes mértékben összhangban van a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) biztonsági előírásaival.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!