Egymilliárd eurós pénzügyi támogatást hagyott jóvá az EU Ukrajna számára

2022. július 12. – 14:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az európai uniós tagországok pénzügyminisztereinek tanácsa (Ecofin) kedden egymilliárd eurós pénzügyi támogatást hagyott jóvá Ukrajnának – írja az MTI. A pénzügyi támogatás célja, hogy Ukrajna gondoskodni tudjon elengedhetetlen funkcióinak ellátásáról, és fedezni tudja az állam legsürgetőbb finanszírozásait.

A közlemény szerint a támogatást kedvező feltételekkel nyújtott, hosszú lejáratú hitel formájában lesz elérhető, és egy részletben fizetik ki. Rendelkezésre állási időszaka egy év, és a támogatás előfeltétele, hogy Ukrajna tiszteletben tartsa a hatékony demokratikus mechanizmusokat. A támogatás folyósítása előtt az EU-nak az ukrán hatóságokkal egyetértési megállapodást kell kötnie, ami kiterjed többek között a források felhasználásával kapcsolatos fokozott átláthatóságra és jelentéstételre is.

A pénzügyi tanács közölte azt is, hogy tekintettel Ukrajna rendkívüli helyzetére, az uniós költségvetés hitel formájában kivételesen fedezni fogja a támogatás kamatköltségeit is. Az EU így tovább fogja csökkenteni az Ukrajnára háruló pénzügyi terheket, és hozzá fog járulni az ukrán államadósság fenntarthatóságának javításához.



Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!