Rekordmagas a gáz ára egész Európában, súlyos számlákra számítanak januárra a britek

2022. július 27. – 16:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egekbe szöktek a gázárak a szerdai orosz gázcsökkentés miatt, írja a BBC: közel 2 százalékkal nőttek az árak azon történelmi csúcs fölé, amit még akkor mértek, miután Vlagyimir Putyin megindította a háborúját Ukrajna ellen. Moszkva ugyanis beváltotta az ígéretét, és tényleg eltekerte a gázcsapot az Északi Áramlaton, ami Németország gázellátásának jelentős részét biztosítja. A szerdai lépés után már csak a háború előtti gázmennyiség ötöde folyik a vezetékeken keresztül.

Emiatt pedig Németországnak alternatív forrásokra lesz szüksége ahhoz, hogy biztosítani tudja a gázellátást a téli időszakra – még akkor is, ha kedden az uniós miniszterek megállapodtak abban, hogy csökkentik az EU gázfogyasztását. Robert Habeck német gazdasági miniszter kedden úgy nyilatkozott, Németország még a Bizottság által kezdeményezett 15 százaléknál is több gázt szeretne megspórolni a következő hónapokban.

Egy holland háztartás gázórája – Fotó: ANP MAG / ANP via AFP
Egy holland háztartás gázórája – Fotó: ANP MAG / ANP via AFP

Azonban a gázáremelkedést így is megérzik a fogyasztók: a BBC arról ír, hogy áprilisban a brit háztartások energiaszámlái soha nem látott mértékben, 700 fonttal (átszámítva közel 338 ezer forinttal) emelkedtek éves szinten. Elemzők szerint januárra az éves energiaszámla akár a 3850 fontot is elérheti, azaz egy hónapra lebontva akár 321 fontot (átszámítva közel 155 ezer forintot) is fizethet egy brit háztartás az áram- és gázfogyasztásáért.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!