Gigantikus haderőfejlesztésbe kezd Lengyelország

2022. június 28. – 16:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A jelenlegi 150 ezerről 400 ezer főre növekszik a lengyel hadsereg létszáma, a kormány több száz rakéta-sorozatvetőt és 32 korszerű, ötödik generációs vadászgépet is vásárol.

– jelentette be kedden Jarosław Kaczyński, a lengyel kormánypárt vezetője, volt miniszterelnök-helyettes. A Jog és Igazságosság (PiS) vezetőjeként és királycsinálójaként Lengyelország legbefolyásosabb politikusának számító Kaczyński csak megtoldotta 100 ezerrel az eddigi 300 ezres létszámbővítési célt, azonban a Toruń városában tartott kampányesemény nagyon komoly eszközbeszerzéseket lengetett be. Ezek szerint a közeljövőben a lengyel haderőt erősíti majd

  • nem kevesebb, mint 500 darab HIMARS rakéta-sorozatvetőt, mely jelenleg a világ egyik legfélelmetesebb tüzérségi eszköze (a mennyiség érzékeltetése végett: Ukrajnába eddig 4 HIMARS-t küldött az Egyesült Államok)
  • 32 darab ötödik generációs F-35-ös vadászgépet,
  • 250 darab M1A2 SEPv3 harckocsit (ez az Abrams modernizált változata, melyet az amerikai hadsereg is csak 2020-ban állított rendszerbe),
  • 500, Kaczyński által nem konkretizált harckocsit,
  • valamint 8 darab Patriot rakétavédelmi rendszert.

A politikus szerint a fejlesztéseknek köszönhetően Lengyelország képes lesz olyan elrettentő erőt felvonultatni, mellyel el tudja kerülni Ukrajna sorsát. Ezek a tételek nem tűnnek politikai ígérgetéseknek, több beszerzésre már korábban is áldását adta az amerikai védelmi minisztérium (Lengyelország szinte kizárólag amerikai fegyvereket vásárol); sőt, Kaczyński azt nem is említette a bevásárlólistájában, hogy Varsó a régi szovjet Mi-24-es harci helikoptereit Apache vagy Viper amerikai típusra cseréli le.

Jarosław Kaczyński a múlt héten mondott le kormányfő-helyettesi posztjáról, hogy minden erejével a vezető kormánypártra koncentrálhasson. A politikus már tavaly októberben kilátásba helyezte lemondását, amit az ukrajnai háború miatt halasztott el. A Kaczyński vezette PiS éveken át az Orbán-kormány legfontosabb ideológiai-politikai szövetségesének számított, azonban az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta ez a viszony határozottan megromlott, a lengyel politikus is keményen kritizálta a magyar kormányfőt Putyin agressziójával kapcsolatos erélytelensége miatt.

(Poland Daily 24 via Portfolio)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!