Öt hónap alatt nulláról 819 ezer hordóra ugrott az orosz–indiai olajkereskedelem mértéke

2022. június 13. – 16:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország májusban India második legnagyobb olajszállítójává lépett elő Irak után, maga mögé utasítva ezzel Szaúd-Arábiát.

A hétfőn közzétett, az MTI által ismertetett indiai kereskedelmi statisztikák szerint az indiai finomítók a múlt hónapban napi 819 ezer hordó orosz kőolajat kaptak, a valaha feljegyzett legnagyobb mennyiséget. A növekedés volumenét érzékelteti, hogy miközben a télen még elhanyagolható tételt jelentett az orosz olajimport, áprilisban már napi 277 ezer hordón állt az Indiába szállított orosz olajmennyiség, májusban ez is csaknem megtriplázódott. A világ második legnépesebb országa a vártnál sokkal keményebb nyugati szankciókban meglátta a különalkuk lehetőségét; azóta lecsapott az orosz olajra, amit elemzők szerint akár hordónként 30 dollárral is olcsóbban kínálnak. A kedvezmény oka nemcsak a kényszerben keresendő, hanem abban is, hogy az Indiában finomított orosz olaj bizonyos mértékben ki tudja kerülni a szankciókat is.

Az orosz olaj májusban India teljes olajimportjának mintegy 16,5 százalékát tette ki. Ugyanakkor a Közel-Keletről származó részarány mintegy 59,5 százalékra csökkent, míg az Afrikából származó részarány csaknem megduplázódott, 11,5 százalékra. Utóbbi jelenség oka az, hogy a dízel és kerozintermelés mennyiségi fenntartásához az indiai finomítóknak szüksége van az afrikai olajtípusokra is. Ráadásul Kína csökkentette az angolai nyersolaj vásárlását a koronavírus-lezárások miatt, az így felszabadult mennyiség így eljuthat az európai és indiai piacokra.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!