India csapott le az olcsó orosz olajra, Kína még kivár

2022. március 29. – 09:28

frissítve

India csapott le az olcsó orosz olajra, Kína még kivár
Motoros tankol egy kolkatai töltőállomásnál – Fotó: Indranil Aditya / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Delhi szerint amennyit ő vásárol, az csak „csepp a tengerben”.

Oroszország kénytelen új piacokat keresni az olaj- és olajszármazék-exportjának, és egyelőre úgy tűnik, hogy ebből a kényszerből nem Kína (amely joggal fél az amerikai szankcióktól), hanem India profitál, Delhi még nincs annyira fókuszban, könnyebben vásárol a kedvezményes áron kínált nyersanyagból – írja a BBC.

Az Egyesült Államok álláspontja elég szigorú, Washington úgy véli, hogy

bár az olajimport egyelőre nem sért konkrét szankciókat, Oroszország minden finanszírozása most a pusztító invázió támogatását is jelenti.

India hatalmas olajpiac, az Egyesült Államok és Kína után a világ harmadik legnagyobb olajfogyasztója, amely keresletének több mint 80 százalékát importból fedezi. A fő beszerzési forrás eddig Irak, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek voltak, de India vásárolt az Egyesült Államoktól és Nigériától is. Oroszország csak a teljes indiai import mindössze 2 százalékáért felelt.

Az idén januárban és februárban például India egyáltalán nem importált olajat Oroszországból, ezért is látványos, hogy a márciusi és áprilisi szerződések alapján éppen a háború kirobbanása után élénkül a kereskedelmi kapcsolat. India azzal védekezik, hogy az ő vásárlása csak egy (olaj)csepp a tengerben a világ olajkereskedelmén belül.

A lap által megszólaltatott Matt Smith, a Kpler elemzője szerint

„bár nem ismerjük a pontos árat, amelyet India fizet, az elmúlt héten az orosz Urál típusú olaj körülbelül 30 dollárral volt olcsóbb, mint a Brent típusú nyersolaj”.

Ettől függetlenül a nagy kedvezmény ellenére az üzlet nem is olyan egyszerű, mert India nagy finomítóvállalatai kihívásokkal néznek szembe, amikor megpróbálják finanszírozni ezeket a kedvezményes vásárlásokat az orosz bankokkal szembeni szankciók miatt. Igaz, akár valami barterelszámolás is lehetőség, mert a Bloomberg becslése szerint az indiai exportőrök jelenleg körülbelül 500 millió dollárnak megfelelő orosz kifizetésre várnak.

Indiának mindenesetre érdemes minden lehetőséget nyitva tartania, mert bár az Egyesült Államok is szívesen ad el olajat Indiának, de ha az amerikai cégek nem vesznek a jövőben orosz olajat, akkor a termelés nagyobb része mehet belföldre, és egyelőre az sem tűnik reálisnak, hogy az OPEC-tagállamok növelnék a termelésüket, vagy a szankciókkal sújtott Irán visszatérhetne a piacra.

India mindenesetre továbbra is egyike azon kevés országnak, amely egyszerre próbál meg jó kapcsolatokat ápolni Washingtonnal, de nem nagyon összeveszni Moszkvával sem.

Éppen ezért India a háború kirobbanása óta egyfajta diplomáciai kötéltáncot jár, 20 ezer állampolgárát, főleg diákokat igyekezett kimenteni Ukrajnából, de amikor az ENSZ BT megszavazta volna az invázió elítéléséről szóló határozatot, Delhi tartózkodott.

India ugyanis hagyományosan Oroszország nagy barátja, intenzív katonai, energetikai, és egészségügyi kapcsolatban állnak a felek egymással, amit India egyfajta biztonsági zálognak is gondol a térségben Kínával és Pakisztánnal szemben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!