Most már csak egyvalaki uralkodott II. Erzsébetnél is hosszabb ideig

2022. június 13. – 10:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Június 12-én, vasárnap II. Erzsébet királynő hivatalosan is a világ második leghosszabb ideig uralkodó uralkodójává vált, írja az Independent.

A 96 éves brit uralkodó Bhumibol Aduljadezs thaiföldi királyt előzte meg, aki 1946 és 2016 között 70 évig és 126 napig vezette országát.

A leghosszabb ideig XIV. Lajos francia király uralkodott, aki 1643 és 1715 között 72 évig és 110 napig ült a trónon. Szigorúan véve azonban csak 63 évig uralkodott, a trónra lépését követő első nyolc évben ugyanis édesanyja, a régenskirálynő látta el az uralkodói feladatokat a koronázásakor még csak négyéves Lajos helyett.

Június elején látványos programokkal ünnepelték a királynő trónra lépésének 70. évfordulóját. II. Erzsébet uralkodásának legérdekesebb pillanatairól a Telexen is megemlékeztünk, és nagyképes anyagban is beszámoltunk a platinajubileumát ünneplő királynő életéről.

Bár napokon keresztül tízmilliók ünnepelték a királynőt, a show-t tagadhatatlanul ellopta előle dédunokája, Lajos herceg, pontosabban Lajos herceg megszámlálhatatlan grimasza.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!