Közel tízmillióan ünnepelték vasárnap is II. Erzsébet platinajubileumát, a királynő mélyen meghatódott

2022. június 5. – 22:13

frissítve

Közel tízmillióan ünnepelték vasárnap is II. Erzsébet platinajubileumát, a királynő mélyen meghatódott
Ünneplő alattvalók Londonban a vasárnapi jubileumi felvonuláson – Fotó: Dylan Martinez / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Mélyen meghatódott II. Erzsébet brit királynő az Egyesült Királyságban zajló platinajubileumi ünnepségek miatt – erről az uralkodó egy köszönő levélben írt a BBC szerint. A trónra lépésének 70. évfordulója után Erzsébet azt írta, családja támogatásával együtt továbbra is elkötelezett az uralkodói szolgálat mellett.

„Amikor arról van szó, hogyan adjunk tiszteletet annak, hogy 70 éve önöket szolgálhatom királynőként, nincs erre kimondott útmutató. Ez bizony tényleg az első ilyen alkalom. De nagy alázattal mondhatom, mélyen megérintett, hányan vonultak az utcára a platinajubileumom megünneplésére”

– írta levelében a királynő. Bár II. Erzsébet sajnos nem tudott részt venni minden egyes ünnepségen, amit az ő tiszteletére rendeztek a héten, de levelében azt írta, „lélekben mindvégig önökkel voltam”.

II. Erzsébet és a királyi család a Buckingham-palota erkélyén – Fotó: Frank Augstein / Pool via Reuters
II. Erzsébet és a királyi család a Buckingham-palota erkélyén – Fotó: Frank Augstein / Pool via Reuters

„Inspiráló az a kedvesség, öröm és szeretet, amely az elmúlt napokat jellemezte, és remélem, hogy még hosszú évekig érezhetjük együtt azt az összetartozást, amit itt megújítottunk. Őszintén köszönöm mindannyiuk jókívánságait, és mindazt a munkát, amellyel részt vettek az ünnepségek megszervezésében.”

Vasárnap az ünnepi eseménysorozat egy felvonulással zárult le, aminek elején katonai parádét tartottak, a két órás műsor fináléjára pedig Erzsébet a családjával együtt nézett ki a Buckingham-palota erkélyén. A parádén igyekeztek bemutatni évtizedről évtizedre a brit királynő uralkodásának évtizedeit – kezdve az 1953-as megkoronázásával, majd különböző szekciókban bemutatva hol a 70-es évek Abba-őrületét, hol a 80-as évek videojátékait, egészen az elmúlt évtizedek legnagyobb brit sztárjaiig.

Utcaszínházi produkciókat és az indiai filmipar, Bollywood csillagait is lehetett látni a felvonuláson, de bemutatták a brit mesék hőseit, és Afrika legkülönfélébb állatait is. A műsort Ed Sheeran koncertje zárta.

A vasárnapi felvonulást indító katonai parádé – Fotó: Frank Augstein / Pool via Reuters
A vasárnapi felvonulást indító katonai parádé – Fotó: Frank Augstein / Pool via Reuters

Nemcsak Londonban, de az egész Egyesült Királyságban is jubileumi partikat és utcai ebédeket tartottak a hét utolsó napján. A BBC arról ír, hogy országszerte közel 10 millióan vehettek részt a különböző rendezvényeken, a szombat esti jubileumi műsort pedig 12 millióan követték a brit köztévében.

A négynapos ünnepségsorozat csütörtöki nyitányáról itt olvashatják londoni helyszíni riportunkat. II. Erzsébet generációkon és a világot teljesen megváltoztató eseményeken átívelő életét és uralkodását ebben a cikkünkben mutattuk be az elmúlt 96 évben róla készült képeken keresztül. 70 királynői évének legérdekesebb történeteiről pedig itt emlékeztünk meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!