Kreml: Ukrajnának aknamentesítenie kéne a kikötőit, hogy a gabonát el lehessen szállítani

2022. június 7. – 14:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint Ukrajnának aknamentesítenie kéne a kikötőit, hogy a gabonaszállító hajók el tudjanak haladni – írja a Guardian.

Peszkov szerint a tengeri aknák felszedésével lehetővé lehetne tenni, hogy katonai ellenőrzés mellett folyhasson a kikötőkben a hajók ki- és berakodása, amiket később az orosz csapatok kísérnék nemzetközi vizekre.

Ahogy arról korábban írtunk, a kikötők kérdése azért is nagyon fontos, mert az ukrán gabonaszállítmányok hiánya globális élelmiszerválsággal fenyeget. Csakhogy az orosz haditengerészet blokád alatt tartja a megmaradt ukrán gabonakikötőket, és a Fekete-tenger több helyütt tele van aknákkal.

Ezeket az aknákat az ukránok tették le, főleg a legfontosabb kikötőjük, Odessza körül. Az oroszok szemét ez nagyon szúrja, de nem azért, mert az ukrán gabonaszállítmányok nélkül éhező egyiptomi gyerekekre gondolnak, hanem azért, mert így nem tudják a tenger felől megtámadni a várost. Az ukrán kormány csak komoly garanciák árán, mondjuk harmadik ország bevonásának feltételével aknamentesítené a tengert. Az aláaknázott kikötőkről és arról, hogy lehet-e hinni az oroszoknak, ebben a cikkben írtunk bővebben.

Mindeközben Moszkva Ukrajnát és a nyugatot hibáztatta az ukrán gabonaexport megszakadásáért. A Nyugat az oroszokat okolja, az Európai Tanács elnöke például úgy lehordta az oroszokat egy keddi ülésen, hogy a moszkvai ENSZ-nagykövet inkább kiment a teremből.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!