10 fontos videó a háború első 100 napjából

Másolás

Vágólapra másolva

Metróban éjszakázó kismamák, szétlőtt otthonok, menekülő családok: az orosz-ukrán háború kitörésének a napjától kezdve ott voltak a videósaink a fontos helyszíneken, de bemutattuk azt is, hogy min megy keresztül egy újságíró a háborús tudósítás során, és összefoglaltuk az orosz-ukrán viszály ezeréves történelmét is.

A háború századik napján összefoglaltuk azokat a beszámolókat is, melyekben kollégáink cikkekben és képekben tudósítottak a helyszínről, a hírügynökségi képekből pedig itt válogattunk.

Nincs másik magyar újság, amelyik ennyi tudósítót küldött a háborús térségbe, mint a Telex, nyolcfős stábbal dolgoztunk Ukrajnában: jártunk Kijevben, a nyugat-ukrajnai Lvivben és Kárpátalján, a déli kikötővárosokban, Odesszában és Mikolajivban, most pedig az északkeleti Harkivból és környékéről jelentkeznek munkatársaink. Azt, hogy a lehető legjobban megmutathassuk, mi történik körülöttünk, az olvasóink támogatása teszi lehetővé: itt lehet ön is a támogatónk.

„Mentsétek meg Ukrajnát, mert megölik a katonákat!”

A háború kitörésének első napján, február 24-én útnak indultunk Ukrajna felé. A záhonyi határátkelőnél találkoztunk egy ukrán állampolgárral, aki családjával a támadások hírére indult útnak, hogy mentsék az életüket, mentsék a gyerekük életét. Nem tudták, hogy hova mehetnének, az autójuk volt az otthonuk.

„Nem tudok aludni, sem enni”

Kijevben rengetegen vonultak az óvóhellyé alakuló metrókba éjszakára, hogy túléljék a közelgő ostromot. Sokan kisbabával, kutyával vagy épp a papagájukkal költöztek a föld alá, és fogalmuk sem volt, hogy mennyi időt kell még ott maradniuk.

„Ez a mi városunk, innen nem megyünk el”

Bejutottunk egy kijevi lakóházba, amiben egy robbanás okozott károkat. Az ott lakók vagy épp szedték össze a megmaradt holmijaikat, vagy egymással vitatkoztak, de felkészültek a további harcokra, és nem akarták elhagyni Kijevet.

„Két önkéntes befogadott minket, adtak enni és játékokat a gyerekemnek”

A háború kitörése után elindultak a menekültek elsősorban Lengyelország felé, de rengeteg jöttek Magyarországra is. Több napnyi viszontagságos utazás után elkezdtek érkezni a háború elől menekülő emberek Budapestre.

Hivatalos szervezetek és számos önkéntes várta őket a pályaudvarokon, az elmondásaik alapján pedig nagyon gördülékenyen el tudtak jutni a magyar fővárosba. Úgy érezték, Ukrajnában már nincsenek biztonságban, Putyinnak pedig azt üzenték, hogy a háborúja csak erősebbé teszi az ukránokat.

„A szüleink ottmaradtak, nincs velük kapcsolatunk”

A Telex tudósítói az orosz-ukrán háború hatodik napján jöttek haza Kijevből – először. Az út első felét együtt tették meg a háború elől menekülő emberekkel. Az ENSZ adatai szerint a videó megjelenésekor Ukrajnában már több mint két és fél millió ember kényszerült elhagyni az otthonát az orosz invázió miatt.

„Mondta a tiszt, hogy százszázalékos készültség, lövésre felkészülni, én meg ott álltam”

Ebben a videóban hat újságíró mesélt arról, hogyan lehet felkészülni egy háborús tudósításra, milyen érzés háborús térségből dolgozni riporterként, vagy ha fegyvert fognak ránk, milyen a gyerekeinknek elmagyarázni, hogy a munkánk miatt veszélyes helyekre is megyünk, és hogy miként lehet megoldani a necces helyzeteket, például, amikor hason fekve a barikádok mögül kell a légi szirénák üvöltése közben egyeztetni egy katonával.

„Még hogy a saját udvaromban lefeküdjek, és feltegyem a kezem?”

Több újságírónk is újra és újra visszament Ukrajnába, hogy a háború különböző hatásait és történeteit bemutassák. Az egyik utazási célpont Vozneszenszk volt, egy csendes kisváros Délnyugat-Ukrajna egyik atomerőműve közelében.

A város neve akkor lett ismert, amikor az elsők közt verték vissza az oroszokat. Elmentünk a városba, ahol találkoztunk a polgármesterrel, aki jobbnak látta, ha felrobbantják a saját hídjukat, és beszéltünk a dühös emberrel, aki puszta kézzel és a feleségével üldözött el felfegyverzett orosz katonákat.

„Ha nem engedted be őket, akkor szétlőtték az ajtót, és úgy jöttek be”

Az oroszok háborús bűnei miatt emlegetett ukrán városban, Borogyankában megtudtuk, mit hazudtak az orosz katonáknak a háborúról. Láttuk, hogy néz ki, ha vadászrepülők bombázzák a főutcát, és megnéztük, hol bujkáltak a lakók, amikor csecsenek lőtték a várost.

„Ezek békés civilek voltak”

Eljutottunk a tömeges kivégzések helyszínére, Bucsába is, ahol durvábban szembesültünk a helyzettel, mint gondoltuk. A helyiek döbbenten mesélték, hogy az oroszok tényleg nácikat vártak. A legmegrázóbb videónkban a szemünk előtt kezdték el feltárni az egyik civileket rejtő tömegsírt.

„Mi valójában Ukrajna?”

Miért tartozik Putyin szerint Ukrajna Oroszországhoz? Ukrajna tényleg csak egy mesterséges ország? És tényleg nincs olyan, hogy ukrán nemzet? Ukrajna ezeréves történelmét, az orosz-ukrán viszály okait és Putyin történelemszemléletét is összefoglaltuk ebben a történelmi gyorstalpalóban.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!