A Louvre volt vezetőjét műkincscsalás gyanújával hallgatták ki

2022. május 26. – 14:23

A Louvre volt vezetőjét műkincscsalás gyanújával hallgatták ki
Jean-Luc Martinez, a Louvre volt igazgatója Fotó: Etienne Laurent / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Jean-Luc Martinez mindent tagad, de a rendőrség egyelőre őrizetben tartja. Ügye egy kiterjedt műkincs-kereskedelmi botrányhoz kapcsolódik – véli a nemzetközi műkincssajtó.

Jean-Luc Martinez 2013-tól 2021-ig állt a világ leglátogatottabb múzeumának, a párizsi Louvrenak az élén. Mint azt a The Art Newspaper tudósítása is megírja a volt igazgatót két jeles francia egyiptológussal együtt hétfőn vették őrizetbe. Azt MTI tudósítása szerint mindez a kulturális javak csempészete ellen küzdő központi hivatal (OCBC) helyiségeiben történt.

A vizsgálat állítólag nem a párizsi Louvre, hanem a New York-i Metropolitan Museum of Art és a Louvre Abu Dhabiban működő fiókmúzeumának a vásárlásaira összpontosít.

A két régész a Louvre egyiptomi osztályának vezetője, Vincent Rondot és a szintén neves egyiptológusnak tartott Olivier Perdu volt, őket kedd este vádemelés nélkül elengedték. A The Art Newspapernek Perdu elmondta, hogy csak azért hallgatták ki, mert a Revue d'Egyptologie , amelyet a Francia Egyiptológusok Társasága számára szerkeszt 2019-ben tudományos cikket publikált egy sztélé történelmi jelentőségéről, amelyet a Louvre Abu Dhabinak adott el.

A volt igazgatót, akit azóta ráadásul a kulturális örökséggel kapcsolatos nemzetközi együttműködés különleges nagykövetévé nevezték ki, jelenleg pedig az afrikai országoknak visszaszolgáltatandó műkincsekről ír jelentést, bent tartották.

Az MTI úgy tudja, hogy bűnszövetségben elkövetett csalásban és bűncselekményből származó javak tisztára mosásában való bűnrészesség a gyanú ellene.

A témáról elsőként író francia hetilap, a Le Canard enchaîné szerint a nyomozók gyanúja szerint Martinez szemet hunyt afölött, hogy hamis papírokkal igazolták a Louvre arab fiókintézménye számára 2016-ban több tízmillió euró értékben vásárolt egyiptomi régiségek, köztük Tutanhamon fáraó rózsaszín gránitsztéléjének eredetét. A sztélé egy síremlék, amelyet faragott jelekkel is elláttak.

A hír kapcsán a sajtó arról ír, hogy egy német-libanoni kereskedő, Roben Dib párizsi letartóztatása után gyorsultak fel az események, őt március óta tartják fogva csalás és pénzmosás vádjával.

Két évvel ezelőtt Hamburgban már meghallgatták, de akkor minden műkincs-csempészettel kapcsolatos vádat tagadott.

Van a történetben egy másik nagy hal is, Christophe Kunicki párizsi kereskedő. A Canard enchaîné című szatirikus újság szerint a francia nyomozók azt tervezik, hogy New Yorkba utaznak, hogy információt cseréljenek Matthew Bogdanos-szal, a kerületi ügyészség régiségekkel foglalkozó részlegének vezetőjével, aki 2013 óta nyomoz egy bűncselekmény ügyében.

Kunicki is tagad minden jogsértést. Róla azt lehet tudni, hogy 2017-ben 3,5 millió euróért eladott egy arany szarkofágot a New York-i Metropolitan Museum of Artnak, amelyet ezt követően a kerületi ügyész lefoglalt, és visszavitt Egyiptomba.

A Franciaországban, az Egyesült Államokban folyó, de Németországra, az Egyesült Királyságra és Dubaira is kiterjedő bűnügyi nyomozás most kilenc másik tárgyra összpontosít, amelyeket a Metropolitan és a Louvre Abu Dhabi összesen több mint 50 millió euróért vásárolt Kunickitól és Dibtől.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!