Stratégiai bombázókkal tartottak közös orosz–kínai hadgyakorlatot

2022. május 24. – 15:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország az Ukrajna elleni háború óta először tartott közös hadgyakorlatot Kínával – Joe Biden amerikai elnök kelet-ázsiai útjára időzítve. Az orosz légierő stratégiai bombázói helyi idő szerint kedd hajnalban repültek a Japán-tenger fölé, ahol délre fordulva átszelték a Kelet-kínai-tengert, majd a hozzájuk csatlakozott kínai bombázókkal együtt elérték a Filippínó-tengert.

Egy Tu-160-as stratégiai bombázó hasítja ketté a Moszkva feletti felhőtakarót a 2020. május 9-i győzelem napi parádén – Fotó: Vlagyimir Asztapkovics / Host Photo Agency via Getty Images
Egy Tu-160-as stratégiai bombázó hasítja ketté a Moszkva feletti felhőtakarót a 2020. május 9-i győzelem napi parádén – Fotó: Vlagyimir Asztapkovics / Host Photo Agency via Getty Images

A dél-koreai légvédelem jelentése szerint a repülési gyakorlat során a négy orosz és két kínai stratégiai bombázó – melyeket nukleáris csapásmérő fegyverekkel is fel lehet szerelni – egyszer sem sértették meg idegen országok légterét. A gyakorlatról részletesen beszámoló New York Times szerint a stratégiai bombázókkal végrehajtott közös manőverezés olyan komplex művelet, melyet jó előre meg kell terveznie a részt vevő feleknek.

A közös hadgyakorlat félreérthetetlen politikai üzenete az Egyesült Államok ellen irányul, mely Európában Ukrajna, Ázsiában pedig Tajvan katonai szövetségese – Joe Biden hétfőn Tokióban le is szögezte, hogy a Peking által Kína elidegeníthetetlen részének tekintett szigetországot az USA kész katonai erővel is megvédeni. Azonban ahogy arról részletesen írtunk, az orosz–kínai kapcsolat már a háború előtt sem volt épp konfliktusmentes, a helyzeten a nyugati szövetségi rendszert összekovácsoló ukrajnai invázió sem javított – bár Kína legalább más kárán tapogathatja ki, milyen költségekkel járhat egy Tajvani „országegyesítés”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!