Zelenszkij fegyvereket kér

2022. május 24. – 23:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Nagyon nehéz a helyzet a Donyec-medencében” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd éjjeli beszédében. „Valójában az orosz hadsereg minden maradék erejét ott veti be. Liman, Popaszna, Szeverodonyeck, Szlovjanszk – a megszállók mindent el akarnak pusztítani.”

Az elnök szerint éppen ezért fontos, hogy a nemzetközi közösség modern nehézfegyverekkel lássa el az ukrán hadsereget, hiszen csak így tudják hatékonyan feltartóztatni és visszaverni az oroszokat. Zelenszkij szerint aki fegyvereket juttat Ukrajnának, az a nemzetközi stabilitásba fektet be. Arról is beszélt, hogy Ukrajnának valós biztonsági garanciákat kell kapnia, és hogy ezek kidolgozását már megkezdte egy nemzetközi tanácsadócsoport Anders Fogh Rasmussen volt NATO-főtitkár és Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének irányításával.

Zelenszkij azt mondta, a csoport dolga, hogy olyan biztonsági garanciákat dolgozzon ki, amik nem csupán néhány hónapig vagy néhány évig működnek, hanem ukránok generációi számára biztosítsák a békét. Az elnök megköszönte minden ukránnak az elmúlt három hónapban hozott áldozatokat, azt mondtak, ezek miatt élt túl az ország. (Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!