Erdoğan konkrét lépéseket vár Svédországtól és Finnországtól

2022. május 21. – 18:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Recep Tayyip Erdoğan török elnök beszélt Magdalena Andersson svéd miniszterelnökkel, akinek azt mondta, hogy konkrét lépéseket vár a terrorizmussal összefüggő aggodalmaira. Erdoğan azt is jelezte, hogy a 2019-es fegyverembargó feloldását is elvárja Svédországtól.

Finnország elnöke, Sauli Niinistö is arról írt a Twitterén, hogy telefonon beszélt Erdoğannal. Azt mondta, hogy NATO-szövetségesekként Finnország és Törökország elkötelezett lesz egymás biztonsága iránt, és így a két ország kapcsolata csak szorosabbá válik. „Finnország elítéli a terrorizmust minden formájában”, a párbeszéd pedig folytatódik.

A török elnök Isztambulban 2022. május 20-án – Fotó: Isa Terli / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP
A török elnök Isztambulban 2022. május 20-án – Fotó: Isa Terli / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP

Rajtuk kívül Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is beszélt Erdoğannal Finnország és Svédország tagsági kérelméről. Mint írta, egyetértettek abban, hogy minden tagország biztonsági aggodalmait figyelembe kell venni, és a tárgyalásoknak folytatódniuk kell a megoldás érdekében.

Finnország és Svédország korábbi semlegességéről lemondva szeretne csatlakozni a NATO-hoz, de Törökország az utóbbi hetekben kijelentette, hogy nem engedi be a szerinte a „terrorizmus melegágyának” számító északi országokat. Az Erdoğan nyilatkozataiban feltűnő terrorvádak mögött a kurdok és a törökök évtizedes konfliktusa áll, amelynek aktuális fejleményeit májusi cikkünk foglalta össze. Arról pedig itt írtunk részletesen, hogy Erdoğan milyen nagy játszmába kezdett, amikor látványosan beintett a finn–svéd NATO-bővítésnek. (BBC, Sky News)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!