Több mint 260 ukrán katonát evakuáltak az Azovsztal acélgyárból

2022. május 17. – 06:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 260 ukrán katonát, köztük sok sebesültet evakuáltak az ostromlott mariupoli Azovsztal acélgyárból, ezzel úgy tűnik, hogy 82 napnyi bombázás után teljesen átadták a város feletti ellenőrzést Oroszországnak.

Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes hétfőn késő este azt közölte, hogy 53 súlyosan sebesült katonát evakuáltak az orosz ellenőrzés alatt álló Novoazovszk városának kórházába, és több mint 200 katonát egy humanitárius folyosón keresztül Olenyivkába szállítottak. Nem világos, hogy még hány ukrán katona maradt az acélműben, de Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a hétfő esti beszédében azt mondta: „Reméljük, hogy meg tudjuk menteni a fiaink életét”.

Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters
Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters

Az evakuálás valószínűleg az orosz–ukrán háború leghosszabb és legvéresebb csatájának végét, és egyben Ukrajna jelentős veszteségét jelenti. Mariupol lényegében romokban hever az orosz ostrom után, amely Ukrajna szerint több tízezer ember életét követelte a városban. Az ukránok számára az Azovsztal üzem az ellenállás szimbólumává vált, ahol több száz katona folytatta a harcot még azután is, hogy a város többi része az orosz erők kezére került. A feltételezések szerint mintegy 600 katona tartózkodott az acélműben. Az ukrán fegyveres erők vezérkara azt közölte, hogy az acélgyárat védő katonák teljesítették a harci feladatukat.

„A legfelsőbb katonai parancsnokság utasította az Azovsztalban állomásozó egységek parancsnokait, hogy mentsék meg a személyzet életét” – áll a vezérkar Facebook-oldalán közzétett közleményben. „Az Azovstal területén maradt védők megmentésére irányuló erőfeszítések folytatódnak” – írták.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!