Zelenszkij megerősítette, hogy kihozták az Avosztal acélgyár védőit

2022. május 17. – 00:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő éjjel szokásos facebookos beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megerősítette, amit addigra a Reuters tudósítói már képekkel is közöltek: megkezdődött a sebesült ukrán katonák evakuálása a mariupoli Azovsztal acélgyárból. Zelenszkij szerint eddig 266 katonát hoztak ki az üzemből.

Beszédében az elnök azt hangsúlyozta, hogy reméli, sikerül megmenteni a katonák életét, mert „Ukrajnának élve van szüksége az ukrán hősökre”. „Az ukrán hadsereg – az Ukrán Fegyveres Erők, a hírszerzés, a tárgyalócsoport, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága és az ENSZ tevékenységének köszönhetően reméljük, hogy sikerül megmenteni a srácok életét” – mondta az elnök.

A hétfőn buszokkal kimentett katonákat az orosz ellenőrzés alatt tartott területre szállították. Hanna Maljar, Ukrajna védelmi miniszterhelyettese elmondta, hogy 53 sebesült katonát rögtön a novoazovszki kórházba vittek, a többieket pedig Olenyivkába. Maljar szerint minden evakuáltat fogolycsere útján hazaszállítanak.

Az utolsó mariupoli civileket még május elején kihozták a vasműből, azóta csak katonák tartózkodtak bent. Oroszország hetek óta ostromolta az Azovsztal acélgyárat, miután Mariupol más részét már bevették. Az erődítményszerű Azovsztal gyár alsó helyiségeiben már hetek óta küzdöttek Mariupol utolsó védői, egyre nehezebb körülmények között. Hogy az acélmű miért vált be erődítményként is, arról korábban itt írtunk.

A vasműben maradt többi katona kihozása valószínűleg kedden folytatódik, erre Zelenszkij is utalt.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!