Finn külügyminiszer: Meg akarjuk őrizni a békét az orosz-finn határon

2022. május 14. – 20:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„1300 kilométer hosszú határunk van Oroszországgal. Ezen a határon jelenleg béke van, és ezt meg is szeretnénk őrizni”, idézi Pekka Haavisto finn külügyminisztert a CNN. Haavisto azután szólalt meg a szombati NATO-csúcson, hogy Oroszország megfenyegette, majd a Finnországba irányuló áramszolgáltatását is leállította a finnek hivatalos NATO-csatlakozási szándéka miatt.

A külügyminiszter a kommunikáció fontosságát is kiemelte a két ország közti feszültség csökkentésében. Ma korábban a finn elnök nyilvánosságra hozta Vlagyimir Putyinnal folytatott telefonbeszélgetésének összefoglalóját, melyben tájékoztatta az orosz elnököt Finnország NATO-csatlakozási terveiről.

Pekka Haavisto finn külügyminiszter a berlini NATO-csúcson 2022. május 14-én – Fotó: John MacDougall / AFP
Pekka Haavisto finn külügyminiszter a berlini NATO-csúcson 2022. május 14-én – Fotó: John MacDougall / AFP

Haavisto Törökország potenciális vétója kapcsán azt mondta, pénteken felhívta Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminisztert a különbségek elsimítása érdekében, a NATO-találkozón pedig folytatja vele a megbeszéléseket. Később a svéd külügyminiszter is közölte, hogy találkozni fog török kollégájával

Recep Tayyip Erdoğan török elnök pénteken jelezte, nem nézné jó szemmel sem Finnország, sem Svédország NATO-csatlakozását. Az okok közt említette azt, hogy a „skandináv országok a terrorszervezetek melegágyai, sőt, a parlamentjeikben is ott ülnek”. A NATO-hoz való csatlakozáshoz az összes tagország beleegyezésére szükség van.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!