Valóban nem kap orosz áramot a NATO-ba készülő Finnország

2022. május 14. – 18:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szombat hajnalban valóban leállította a villamosenergia Finnországba irányuló szállítását Oroszország. A lépés válaszreakció volt arra, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió nyomán Finnország bejelentette, hogy szakítva 70 éves semlegességi politikájával, csatlakozna NATO-hoz.

Az áramszolgáltatás leállítása azonban nem végzetes: orosz árammal a villamosenergia-igény tíz százalékát fedezték, ezt a hazai termelés növelésével és Svédországból érkező importtal pótolni tudják.

Saoli Niinostö finn elnököt Vlagyimir Putyin telefonos megbeszélésen figyelmeztette, hogy Finnország súlyos hibát követ el, ha csatlakozik a NATO-hoz – írta a CNN.

Oroszország számára mindenképp kudarc lenne Finnország – és Svédország – csatlakozása a NATO-hoz. Az orosz balti flotta mozgástere is szűkülne, ráadásul 1300 kilométerrel növekedne Oroszország közös határa a NATO-val.

A finn külügyminiszter a szombati NATO-megbeszélés meghívottjaként közölte, hogy országa továbbra is békés határszakaszt tart fenn Oroszországgal.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!