A NATO-csatlakozás előtt álló Finnország elnöke felhívta Putyint

2022. május 14. – 13:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sauli Niinistö finn elnök felvette a kapcsolatot Vlagyimir Putyinnal, hogy tájékoztassa a finnek NATO-csatlakozási terveiről. Niinistö arról beszélt az orosz elnöknek, hogy Finnország „a következő napokban” dönt a NATO-tagságról.

Sauli Niinistö – Fotó: Antti Aimo-koivisto / AFP
Sauli Niinistö – Fotó: Antti Aimo-koivisto / AFP

Niinistö elmondta Putyinnak, hogy a 2021 végén megfogalmazott, a régiós országok NATO-csatlakozásának megakadályozását célzó orosz követelések, és az ukrajnai orosz invázió „alapvetően megváltoztatta Finnország biztonsági környezetét.”

Oroszország is közzétette a telefonbeszélgetés összefoglalóját, azt írták, Putyin azt mondta a finn elnöknek, hogy a semlegesség feladása „hiba” lenne, és szerinte jelenleg Finnország biztonságát nem fenyegeti veszély.

Finnország csütörtökön jelentette be, hogy csatlakozni akar a NATO-hoz. Ennek Oroszország nem örült, pénteken közölte: felfüggeszti a Finnországnak nyújtott áramszolgáltatást. Az orosz áram a finn fogyasztás nagyjából 10 százalékát tette ki. A kieső mennyiséget Svédországból importált árammal és a hazai termelés megemelésével akarják pótolni.

(CNN / Sky)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!