Az amerikai külügyminiszter alig várja, hogy Novák Katalinnal dolgozhasson

2022. május 10. – 17:45

Másolás

Vágólapra másolva

Antony Blinken, az Amerikai Egyesült Államok magyar származású külügyminisztere kedden, a hivatalba lepése napján gratulált Novák Katalinnak, aki szerinte „történelmet írt” azzal, hogy Magyarország első női köztársasági elnöke lett. Blinken a Twitteren közzétett gratulációjában kitért arra, hogy eredményes együttműködésben reménykedik, illetve azt írta:

„Alig várom, hogy együtt dolgozhassunk közös értékeink előmozdítása és a szövetséges egység megerősítése érdekében.”

Ahogy arról korábban a Telex is beszámolt, Novák Katalint március 10-én választotta meg köztársasági elnöknek az Országgyűlés. Ehhez a világ vezetői közül az elsők közt gratulált Vlagyimir Putyin orosz elnök még márciusban.

A 44 éves, közgazdász és jogi végzettségű Novák Katalin a hatodik köztársasági elnök a rendszerváltás óta, ő az eddigi legfiatalabb és az első női köztársasági elnöke Magyarországnak. Novák Katalin hétfőn megnevezte azokat az embereket, akikkel együtt fog dolgozni hivatalában, megnéztük, kik ők, és korábban hol dolgoztak. Az ünnepélyes beiktatása szombaton lesz, a rendezvény ökumenikus istentisztelettel kezdődik.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom