Ők lesznek az elnök emberei: kik kerültek be Novák Katalin stábjába?

2022. május 9. – 17:35

Ők lesznek az elnök emberei: kik kerültek be Novák Katalin stábjába?
Novák Katalin megválasztott köztársasági elnök 2022. március 10-én a Parlamentben – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Katalin, a parlament által megválasztott államfő kedden foglalja el hivatalát a Sándor-palotában, de már hétfőn kitett egy posztot a Facebookra, amiben felsorolta, kik lesznek majd közvetlen munkatársai. Nyilvános forrásokból szedtük össze, mit lehet tudni a megnevezettekről.

Ekler Gergely – hivatalvezető

Ekler Gergely évek óta Novák Katalin közvetlen munkatársa. 2018-ban kezdték a közös munkát, amikor Novák még csak a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár volt, ekkor nevezte ki Eklert kabinetfőnökké és titkárságvezetővé. 2020-ban, mikor Novákból tárca nélküli miniszter lett, Ekler a családokért felelős tárca nélküli miniszter stratégiai államtitkáraként folytathatta. Erről a posztról mentették fel április 10-i hatállyal, miután az Országgyűlés köztársasági elnökké választotta Novák Katalint.

Ekler egyébként 1978-ban született Zalaegerszegen, az ELTE-n tanult történelem és angol szakon, 2005 és 2006 között a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke volt. 2007-ben, tehát Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején kezdett az Oktatási és Kulturális Minisztériumban dolgozni. Karrierje innentől felfelé ívelt, az elmúlt 15 évben volt egyebek mellett az Universitas Press Felsőoktatás-kutató Műhely kereskedelmi vezetője, a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. fejlesztési igazgatója és az Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója is.

Schanda Tamás – kabinetfőnök

Schanda Tamás 2019-től mostanáig az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára, valamint miniszterhelyettese volt, azelőtt pedig az ITM európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkáraként dolgozott.

Schanda hivatalos életrajza szerint 1987-ben született Budapesten. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen politológus, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen pedig okleveles közgazdász végzettséget szerzett. 2010-ben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél helyezkedett el, azóta mindenféle kormányzati háttérintézményben dolgozott. 2014-ben az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára lett, itt volt először Novák Katalin közvetlen munkatársa a közigazgatásban, 2016-tól pedig az Emmi európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkáraként dolgozott.

Altusz Kristóf – diplomáciai ügyekért felelős munkatárs

Az 1976-os születésű Altusz közigazgatási pályafutását 2002-ben kezdte a Külügyminisztériumban. Az utóbbi időben Orbán Viktor tanácsadói stábjának tagja volt, a miniszterelnök külügyi tevékenységének koordinálása volt a feladata 2021 januárja óta. Korábban volt Magyarország koppenhágai nagykövete, azelőtt pedig a CEU-ügyben kapott szerepet. Ő volt a nemzetközi egyetemekkel kapcsolatos tárgyalások lefolytatásáért felelős miniszterelnöki megbízott, valamint a Külügyminisztérium európai és amerikai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is. Legnagyobb vihart kavart kijelentése az volt, amikor 2018-ban elmondta a Times of Maltának, hogy a bevándorlóellenes kampány mellett a magyar kormány titokban 1291 menedékkérőt fogadott be.

Manno István – protokollfőnök

Manno István dublini nagykövet volt, 2020-ban váltotta a poszton a korábbi tévés Pálffy Istvánt.

Volf-Nagy Tünde – kommunikációért felelős munkatárs

Volf-Nagy Tünde az M1 riportere és a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vezetője volt, Orbán Viktor miniszterelnökkel is többször készített tévés és rádiós interjút is, olyan súlyos kérdéseket intézve a miniszterelnökhöz, mint például:

„A járvány első hullámát Berlinben töltöttem, és az volt a tapasztalatom, hogy a koronavírus mellett egy másik vírus is pusztított az európai és német sajtóban és politikában, amely Magyarország hitelét igyekezett rontani.”

A szakember 2003-ban kezdett a Magyar Televíziónál dolgozni, olyan műsorokon, mint a Főtér, az Aranyág vagy a 2005-ös Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi válogatója. 2009-től az M1 és M2 csatornák műsorigazgató-helyettese volt, később tartalomfejlesztési szakértő lett belőle, 2015 és 2020 között az M1-nek tudósított Berlinből.

Kun Szabó István – főhadsegéd

A főhadsegéd a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Irodájának vezetője, munkájára azért van szükség, mert az államfő az alkotmány szerint a Magyar Honvédség főparancsnoka is. A főhadsegéd a köztársasági elnök honvédelemmel kapcsolatos feladatait koordinálja és segíti. Kun Szabó István vezérőrnagy nem újonc ezen a poszton, hiszen Áder János főhadsegédje is ő volt. Katonai pályafutását 1987-ben kezdte a 89. Szolnok Vegyes Szállítórepülő Ezrednél.

Király András László – tervezésért és elemzésért felelős vezető

Király András László 2020-tól mostanáig Új-Delhiben vezette a magyar nagykövetséget.

Kreutzer Richárd – gazdasági vezető

A Köztársasági Elnöki Hivatal új gazdasági vezetője a Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Értéktőzsde által tulajdonolt központi értéktártól, a KELER Zrt.-től érkezik, ahol gazdasági igazgató volt.

Módos Mátyás – alkotmányossági és jogi szakértő

Módos Mátyás az Országgyűlés Hivatalának egyik vezető jogi tanácsadója volt. Korábban dolgozott az Igazságügyi Minisztériumban, 2010 előtt pedig az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban is, emellett Olaszországban és az Európai Bizottságnál is szerzett munkatapasztalatot.

Vicze Katalin – az elnöki titkárság vezetője

Vicze Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériumában volt Novák Katalin titkárságvezetője, még amikor Novák államtitkárként felelt a családügyért.

--------------------

FRISSÍTÉS 19:01: A poszt eredeti verziójában Vicze Katalin neve hibásan, Vincze Katalinként szerepelt, a hibáért olvasóink elnézését kérjük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!