Novák Katalin megnevezte államfői hivatalának stábját

2022. május 09. – 13:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy Facebook-posztban jelentette be Novák Katalin, hogy kedden átveszi a köztársasági elnöki tisztséget, és egyben megnevezte hivatalának tagjait is. Ahogyan arról korábban a Telexen is írtunk, a hivatalt Ekler Gergely vezeti majd, az államfő kabinetfőnöke pedig Schanda Tamás lesz.

„Diplomáciai kérdésekben Altusz Kristóf, protokollfőnökként Manno István segíti a munkámat. A köztársasági elnöki kommunikációért Volf-Nagy Tünde felel” – írta a hivatalba lépő államfő.

Az ünnepélyes beiktatási ünnepséget szombaton tartják: a Kálvin téri református templomban tartott ökumenikus istentisztelettel kezdődik, majd a Kossuth téren folytatódik. „Délután megnyitom a Sándor-palota kapuit. Mindenkit szeretettel várok!” – írta Novák Katalin.

A kormány mellől az államfői hivatalba

Novák Katalin most megnevezett munkatársainak jó része a kormányzati munkát cseréli a köztársasági hivatali munkára: Ekler Gergely korábban a Miniszterelnökség államtitkára volt, április 10-i hatállyal mentették fel pozíciójából, Schanda Tamást pedig tíz nappal később, április 20-án mentette fel azonnali hatállyal, indoklás nélkül, Orbán Viktor javaslatára Áder János még hivatalban lévő köztársasági elnök. Schanda korábban az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára volt.

Orbán Viktor miniszterelnök egyik jelenlegi tanácsadója, a miniszterelnök külügyi tevékenységének koordinálásáért felelős Altusz Kristóf is átül Novák stábjába, Manno István pedig dublini nagykövetből lesz az államfő protokollfőnöke.

Novák Katalin sajtófőnöke a közmédiából érkezik: Volf-Nagy Tünde pár hónapja még az állami televíziónál dolgozott, ő készítette az M1 első, rendkívüli interjúját Orbán Viktor miniszterelnökkel pár nappal azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát február végén, a videó itt nézhető vissza.

Marad az államfői hivatalban Kun Szabó István vezérőrnagy, aki Áder János hivatali ideje alatt is főhadsegédként dolgozott.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom