Kicsit félrement a kommunikáció az amerikai belbiztonság új dezinformációs testületével kapcsolatban

2022. május 6. – 09:32

Másolás

Vágólapra másolva

Dezinformációs Irányító Tanács néven új tanácsadó testületet hozott létre az amerikai belbiztonsági (DHS) minisztérium. A tervek szerint az új testületnek az a dolga, hogy útmutatást adjon a DHS ügynökségeinek azzal kapcsolatban, hogyan érdemes harcolni a külföldről érkező dezinformációs kampányokkal. A példák között az emberkereskedők által terjesztett álhíreket említették, amelyek félrevezetik az országba az amerikai–mexikói határon át érkező illegális bevándorlókat, az orosz beavatkozási kísérleteket az amerikai választásokba, illetve az orosz–ukrán háborúval kapcsolat dezinformációkat.

A szervezet élére Nina Jankowiczot választották meg, aki korábban az ukrán külügyminisztérium tanácsadója volt, de felügyelte a Nemzeti Demokratikus Intézet orosz és belarusz programjait is, illetve írt egy könyvet is az orosz dezinformációs háborúról. Az új szervezetről elmondták, hogy semmilyen jogosultsággal vagy hatáskörrel nem rendelkezik, pusztán megoldási javaslatokat tesz a DHS-nek a dezinformációs helyzetek és esetek kezelésére. Ezenkívül kutatásokat végeznek a témában, és iránymutatást adnak az online tartalmak vizsgálatával kapcsolatban.

A DHS által kiadott közleményben kiemelték, hogy különösen az Oroszországból, Iránból és Kínából érkező dezinformációra kell figyelniük, országokon átívelő bűnszervezetekre és embercsempész hálózatokra, de a felsorolásban szerepel a természeti katasztrófák után elinduló álhírek kezelése is.

A minisztérium mélyen elkötelezett amellett, hogy minden munkáját úgy végezze, hogy védje az amerikaiak szólásszabadságát, polgári jogait, polgári szabadságjogait és magánéletét.

– tették hozzá a közleményben.

Több se kellett az amerikai jobboldalnak, és szinte rögtön az új testület megalakulása után annak feloszlatását szorgalmazzák. Több republikánus szenátor és véleményformáló azonnal elkezdte kongatni a vészharangokat, hogy a DHS-nek kiemelt fontosságú lett az amerikai szólásszabadság eltiprása, és természetesen olyan is akadt közöttük, aki orwellinek nevezte az új testület létezését.

Jankowicz kinevezésének sem örülnek, hiszen korábban a demokrata pártot támogatta, és Joe Biden fiának laptopos ügyével kapcsolatban úgy fogalmazott annak idején, hogy az egész ügy csak Donald Trump választási kampányfogása. Később a DHS titkára, Alejandro Mayorkas elismerte, hogy valóban kommunikálhattak volna jobban, de a szervezet célja éppen annak az ellentéte, amitől most több jobboldali is tart.

Az mindenesetre biztos, hogy a szervezet választhatott volna jobb nevet is magának, illetve talán nem volt annyira jó ötlet az online álhírek világát egy kalap alá venni az embercsempészek által terjesztett hazugságokkal. A Washington Post például véleménycikkben kritizálja a testületet, amiért egy ennyire áthiszterizált világban képesek voltak Dezinformációs Irányító Tanácsnak elnevezni a testületet, mintha azt akarnák sugallni a gondolkodásra kevésbé fogékony embereknek, hogy ez egy olyan állami szerv, ami a jövőben kontrollálja majd, hogy milyen álhírek jelenhetnek meg, és milyenek nem.

Források: Politico, ABC News

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!