Amnesty: Erős bizonyítékok vannak arra, hogy az oroszok háborús bűnöket követtek el

2022. május 6. – 13:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Amnesty International jogvédő szervezet is helyszíni vizsgálatot folytatott a Kijev környékéről jelentett visszaélésgyanús esetekről, és több tucat interjú, illetve a helyszínen elérhető bizonyítékok áttekintése után kiadott egy jelentést, amelyben megállapítja, hogy az orosz katonák bizonyíthatóan számos háborús bűnt követtek el a civilek elleni erőszakkal, bizonyos esetekben kínzásokkal.

„Ezek nem elszigetelt esetek. Ezek egy nagyon is egy mintázat részei, amely minden olyan helyen megfigyelhető, ahol az orosz erők gyakoroltak ellenőrzést egy város vagy falu felett”

– mondta Donatella Rovera, az Amnesty vezető válságkezelési tanácsadója egy kijevi sajtótájékoztatón.

A Telex helyszíni tudósítói is részletesen bemutatták a civilek elleni orosz agresszió nyomait a tömegsírjairól hírhedtté vált Bucsából, ahonnan a sírok feltárásakor helyszíni riporttal, majd képes összeállítással és videóriporttal is jelentkeztünk. A Bucsától nem messze található Borogyankában is jártak kollégáink, az ottani helyzetet szintén bemutatták képes és videós riportban is.

A bucsai tömegsírok feltárása – Fotó: Huszti István / Telex
A bucsai tömegsírok feltárása – Fotó: Huszti István / Telex

A civilek elleni tudatos erőszak vádját Oroszország a mai napig tagadja, de több, általuk a vádak cáfolására felhozott bizonyítékról derült már ki, hogy valójában a vádakat igazolja.

(BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!