Egy ukrán tisztségviselő szerint Putyin előre figyelmeztette a magyar hatóságokat, hogy invázióra készül

2022. május 2. – 06:51

frissítve

Egy ukrán tisztségviselő szerint Putyin előre figyelmeztette a magyar hatóságokat, hogy invázióra készül
Mariupolból evakuált család a donyecki Bezsimnojéban, ahová az Azovstal acélmű területéről evakuált civileket szállították – Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint az oroszok több mint 120 zászlóaljat vezényeltek Ukrajnába, és ebből eddig mintegy 30-at tettek harcképtelenné az ukrán erők. A 120 zászlóalj Oroszország teljes szárazföldi harci erejének mintegy kétharmada volt. A legtöbb zászlóalj 700-800 fősre tehető a RUSI brit biztonsági agytröszt szerint. Oroszország legelitebb egységei is nagyon komoly veszteségeket szenvedtek a brit tárca szerint.

(BBC)

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy interjúban azt mondta: Zelenszkij zsidó, mégsem utasítják el a náci elemeket Ukrajnában. Ezt azzal igyekezett alátámasztani, hogy Adolf Hitlerben is „zsidó vér volt”. A Lavrov szavait idéző izraeli Haaretz cikkét a 444 vette észre. Lavrov többek között a mariupoli Azovsztal üzemben harcoló, neonáci Azov-ezredre utalt.

Az orosz külügyminiszter azt mondta, „a nyugati média hamisan ábrázolja az orosz veszélyt”, Oroszország elkötelezett amellett, hogy megakadályozza az atomháború kitörését, és csak igyekszik garantálni az oroszbarát ukránok biztonságát a keleti régiókban. Lavrov szerint a NATO és az EU „belenyugodott Washington dominanciájába”.

Az orosz csapatok a megszállt Melitopol városában ellopták az összes eszközt egy mezőgazdasági gépkereskedésből, és egy részüket az oroszországi Csecsenföldre szállították, írja a CNN. A több mint 1000 kilométeres út után azonban a tolvajok nem tudták használni az eszközöket, mert azokat távolról lezárták. Az elmúlt hetekben egyre több jelentés érkezett arról, hogy az orosz csapatok mezőgazdasági eszközöket, gabonát, sőt építőanyagokat is lopnak – a lakóházak széles körű kifosztásán túl.

Egy ukrán farmer és John Deere traktorja Humnyiszkában – Fotó: Joe Raedle / Getty Images
Egy ukrán farmer és John Deere traktorja Humnyiszkában – Fotó: Joe Raedle / Getty Images

Melitopolt március elején szállták meg az oroszok, és egy ottani Agrotek-kereskedésből nemrég elvittek 27 darab, összesen 5 millió dollár (azaz nagyjából 1,8 milliárd forint) értékű mezőgazdasági eszközt (például kombájnt és vetőgépet). A gépek egy részét egy közeli faluba vitték, de egy részük hosszú útra indult Csecsenföldre. A GPS-szel felszerelt gépek útját végig lehetett követni, és mivel a nagyobb eszközök távolról is vezérelhetőek, a tolvajok bekapcsolni sem tudják őket, mert a tulajdonosok lezárták őket.

Jill Biden amerikai first lady csütörtöktől ötnapos látogatást tesz Romániában és Szlovákiában, hogy találkozzon az amerikai hadsereg tagjaival és a nagykövetségek személyzetével, kitelepített ukrán szülőkkel és gyerekekkel, humanitárius segélyszervezetek munkatársaival és tanárokkal. Joe Biden elnök felesége pénteken a romániai Mihail Kogalniceau légibázisra megy, majd Bukarestbe utazik. Később megáll Pozsonyban és Kassán is.

(Guardian)

A mariupoli városvezetés a Telegramon közölte, hogy hétfő reggel ismét kísérletet tesznek a lakosság evakuálására az ostromlott Mariupol több részéből. Vasárnap Zelenszkij megerősítette, hogy a tűzszünet segítségével több mint 100 civilt sikerült kimenteni a még ukrán kézen lévő Azovsztal acélműből.

(Sky)

Az Azov ezred katonái civileket kísérnek a vasárnapi evakuálás során a mariupoli Azovsztal vasműben – Fotó: David Arakhamia / Azov / Reuters
Az Azov ezred katonái civileket kísérnek a vasárnapi evakuálás során a mariupoli Azovsztal vasműben – Fotó: David Arakhamia / Azov / Reuters

A Guardian idézi Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, aki szerint a mariupoli civilek kimentése holnap folytatódik, amennyiben adottak lesznek a feltételek.

Méltatta a hétvége során elért eredményeket is: azt mondta, a háború alatt először lépett működésbe Mariupolban humanitárius folyosó, és „először volt két nap valódi tűzszünet” a területen, ahonnan már eddig is több mint 350 000 civilt sikerült evakuálni.

Zelenszkij beszédében azzal vádolta meg Oroszországot, hogy igazából Ukrajna elpusztítása a célja. „Az általuk választott célpontok ismét bizonyítják, hogy az Ukrajna elleni háború az orosz hadsereg számára a megsemmisítésről szól. Célpontjaik ma a mezőgazdasági üzemek raktárai voltak: a gabonaraktárt lerombolták, és a műtrágyát tartalmazó raktárt is lőtték. Folytatták a lakónegyedek bombázását a harkivi területen.”

Azt is megemlítette, hogy az orosz hadsereg Ukrajna déli részén is csoportosítja erőit, hogy megtámadja a dnyipropetrovszki régiót.

Korábban azt mondta az ukrán elnök, hogy a mai evakuálás során már nagyjából 100 embernek sikerült elhagyni a mariupoli acélgyárat.

Zakatol az orosz propaganda: Max Seddon, a Financial Times moszkvai tudósítója osztott meg Twitteren egy videót, ahol az orosz köztévének számító Rosszija 1 egyik műsorvezetője magyaráz éppen arról, mi történne egy atomháború során Oroszország és Nagy-Britannia között.

A válasz a műsorvezető szerint viszonylag egyszerű, hiszen egy darab Szarmat rakéta is elég lenne ahhoz, hogy teljesen elpusztítsa Nagy-Britanniát. Ezt egy animációval illusztrálja is, hozzátéve, hogy nem érti, miért fenyegeti „ez a kis sziget az örökkévaló Oroszországot.”

Ám ez nem minden: Oroszország nukleáris arzenáljába ugyanis beletartoznak a tengeralattjáróról indítható atomtöltetek is, ezek pedig szintén egy pillanat alatt el tudnak intézni egy ellenséges országot. A magyarázat, és az azt kísérő vizuális tartalom nem hagy a nézőkben kétséget afelől, milyen sors várna a britekre: a becsapódáskor keletkező „gigantikus cunamihullám” először elsöpörné, az azt követő sugárzás pedig „radioaktív sivataggá” változtatná a szigetet.

Jó reggelt, elkezdjük mai közvetítésünket. A háború tegnapi, vasárnapi történéseit itt pörgetheti vissza.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!