Zelenszkij szerint száz civilt már evakuáltak a mariupoli acélgyárból

2022. május 1. – 17:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ hivatalos bejelentése után Volodomir Zelenszkij is megerősítette Twitteren, hogy zajlik a civilek kimenekítése a mariupoli acélgyárból. Az ukrán elnök szerint az első evakuált csoportban körülbelül százan vannak, és az ukrán kézen lévő Zaporizzsja felé tartanak.

Korábban az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy 46 embert evakuáltak a mariupoli acélmű körüli területekről, Ukrajna pedig azt, hogy 20 ember hagyta el az üzemet szombaton. A hírek szerint mintegy 1000 civil és több mint 500 sebesült katona rekedt az ipari komplexumban.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár kedden járt Moszkvában, ahol bejelentette, hogy a szervezet „készen áll arra, hogy teljes mértékben mozgósítsa emberi és logisztikai erőforrásait, hogy segítsen életeket menteni Mariupolban”. Az olasz Il Messagero forrásai szerint Ferenc pápa háromszor is arra kérte Vlagyimir Putyint diplomáciai csatornákon, hogy nyissanak humanitárius folyosót a szétbombázott Mariupolból menekülő civileknek, de az orosz elnök minden alkalommal elutasította a kérést.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!