Az ukrajnai harcokban életét vesztette egy amerikai ex-tengerészgyalogos és egy leszerelt brit katona

2022. április 29. – 14:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar idő szerint csütörtök éjjel írta meg a CNN, hogy egy amerikai és egy brit állampolgárról is biztosan lehet tudni, hogy életét vesztette az orosz erők elleni harcokban. Az amerikai áldozatról részletesen is írtak amerikai lapok: A 22 éves Willy Joseph Cancel a tengerészgyalogságtól szerelt le, és börtönőrként dolgozott. Feleségét és 7 hónapos csecsemőjét otthon hagyva indult el, hogy beálljon a nemzetközi önkéntesek számára felállított Ukrán Területvédelmi Egységek Nemzetközi Légiójába. Érdekes információ, hogy Cancel – a halálhírét a CNN-nek megerősítő édesanyja elmondása szerint – nem egyénileg, hanem egy privát katonai szolgáltató cégen keresztül jutott el Ukrajnába.

Az amerikai külügyminisztérium a CNN-nek adatvédelmi okokra hivatkozva nem akart elárulni semmit arról, mit lehet tudni Cancel tevékenységéről és halálnak körülményeiről, így csak annyit lehet tudni, hogy az önkéntes hétfőn vesztette életét.

Nagy-Britannia külügyminisztériuma csütörtökön erősítette meg, hogy egy brit állampolgár, Scott Sibley is életét vesztette a harcokban, egy másik britet pedig eltűntként tartanak nyilván. a BBC szerint Sibley korábban a brit fegyveres erőknél szolgált.

Ahogy arról részletesen írtunk, Ukrajnában már 2014 óta harcolnak külföldi számuk a februári inváziót követően megugrott, azonban a hivatalosan kommunikált 20 ezer helyett számuk valószínűleg még mindig legfeljebb néhány ezer lehet. Ennek ellenére a „zsoldosok” nem csak az orosz katonák, hanem az orosz propagandamédia célkeresztjébe is bekerültek, Vlagyimir Putyin szerdán személyesen jelentette be, hogy egyre nő az Ukrajnában harcoló külföldi zsoldosok száma, az orosz csapatok többekkel végeztek, és sok külföldit ejtettek foglyul – a foglyok közül néhányat meg is mutatnak majd a nyilvánosságnak. Egyébként Oroszország is toboroz önkénteseket, méghozzá a vazallusának számító szíriai Aszad-rezsim polgárháborús veteránjai körében, azonban az ő számuk sem éri el egyelőre azt a 16 ezret, amit az orosz közlemények beharangoztak.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!