Hetven katonát és sok lőszert vesztettek az orosz erők Herszon megyében

2022. április 26. – 08:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben Herszon városában az orosz megszállók levették az ukrán zászlókat az önkormányzat épületéről és hazaküldték a város legitim vezetését, a megyében az orosz erők veszteségeket szenvedtek el az ukrán erőktől – írta az ukrán vezérkarra hivatkozva az Unian.ua.

Eszerint hetven orosz katonát likvidált az ukrán hadsereg és jelentős mennyiségű lőszert zsákmányoltak Novodmitrivkánál és Belouszivnál.

Az orosz erők a Herszontól nyugatra eső Mikolajiv bevételét a háború kezdete óta tervezik, ám csak egy február 27-i páncélos betörésig jutottak, amit az ukrán erők – részben civil ellánállás révén – visszavertek. A város azóta az orosz tüzérség 70 kilométerre lévő tüzérségi állástól fenyegetve éli életét.

Mikolajiv kitartása az akadálya mindeddig annak, hogy az orosz megszállók elfoglalják az egymilliós Odesszát és végleg elvágják Ukrajnát a Fekete-tengertől. Odessza elfoglalása révén az oroszok elérnék a hivatalosan Moldovához tartozó, ám 1993 óta orosz támogatással szakadár államként létező Dnyeszter Menti Köztársaságot, amelynek megszerzését az orosz fél már hivatalosan is megcélozta.

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij szerint ez is bizonyítja, hogy Oroszország nem állna meg Ukrajnánál, így nemzetközi érdek az ország fegyverszállítmányokkal való megsegítése, hogy ezzel Közép-Kelet-Európát is védjék.

Mikolajivból itt és itt olvashatja korábbi helyszíni riportjainkat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!