A sajtó átállítása az első dolga az orosz hadseregnek Ukrajna megszállt részein

2022. április 23. – 13:43

frissítve

A sajtó átállítása az első dolga az orosz hadseregnek Ukrajna megszállt részein
Putyin az orosz állami RT vezetőjével, Margarita Szimonjannal – Fotó: Sergey Guneev / Sputnik / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Lényegében megszerezte az ellenőrzést az Azovi-tenger teljes ukrajnai szakasza felett az orosz hadsereg – a szinte megsemmisített Mariupol ipari területét védik még az ukrán erők, amelyek azonban nem számíthatnak segítségre –, így a hadsereg már a sajtó átrendezését is végzi. Erről számolt be a BBC egy bergyanszki újságíró története alapján.

Szerhij Sztarusko és 50 munkatársa öt órán át volt fogságban, miután egy katonai egység megszállta a szerkesztőség háromszintes épületét.

Sztaruskót arra kényszerítették, hogy kamera előtt álljon ki az oroszok mellett és ítélje el az ukrán nacionalista vezetést. „Fegyveresek voltak mindenütt…néhányan azt hiszem, az FSZB-től [az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálattól]. Azt mondták, ez most már Oroszország és ha élni akarsz, akkor együttműködsz” – mondta Sztarusko, akinek végül sikerült eljönnie a térségből. „Elvittek egy külön szobába, verték a fejemet, a mellkasomat, a lábamat a térdemet, a tenyeremet.”

„Az egyikük fegyvert tartott a nemiszervemhez aztán megkérdezték, hogy nem akarom-e felhívni a feleségemet, hogy elbúcsúzzam tőle.”

Ez a helyi adó volt az utolsó, amely még működött az elfoglalt Bergyanszkban, ahol most már kizárólag az orosz állami televízió adásai foghatók. Az orosz hivatalos álláspont szerint erre azért volt szükség, mert a helyi adók valótlanságot terjesztettek a városban uralkodó helyzetről. Most már a 2014 óta orosz ellenőrzés alatt álló Krímből sugároznak híreket, anélkül, hogy szót ejtenének a háborúról. Helyette arról értesülhetnek az elfoglalt területen élők, hogy az oroszok érkezésével minden fejlődésnek indult.

A propagandasajtó megteremtése a harc része

Az orosz ellenőrzés alá került Melitopolban Mihajlo Kumok is azt azt élte át, amit Sztarusko Bergyanszkban. Az orosz katonák elbeszélgettek vele, felelősségre vonva őt, amiért megszállóknak nevezte újságjában az orosz erőket. „A nácitlanításról kezdtek beszélni, amire én azt válaszoltam: Zsidó vagyok, oroszul beszélő zsidó, maguk minek jöttek ide? Nekem maguk mindig is megszállók maradnak” – emlékezett vissza Kumok, aki hiába zárta be lapját, az orosz megszállás alatt mások végül ugyanazon a néven továbbra is kiadták a lapot, de már az orosz állami propagandának megfelelő tartalommal.

Hasonlóan jártak el az orosz erők a Krím-félszigeten is nyolc évvel ezelőtt. Arról számoltak be, az átállított sajtótermékek, hogy Oroszországnak köszönhetően csökken a gáz ára, a korábbi hiteleket nem kell visszafizetni. Hasonlót maga az orosz elnök is mondott. Amikor Vlagyimir Putyint arról kérdezték, mi lesz a még ukrán fennhatóság alatt autókra felvett hitelekkel azt válaszolta: „Autózzanak kedvükre!”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!