Kijevet megint rakétázták az oroszok, akik az ukránok szerint Mariupolt is teljesen le akarják zárni

2022. április 16. – 07:22

frissítve

Kijevet megint rakétázták az oroszok, akik az ukránok szerint Mariupolt is teljesen le akarják zárni
Lerombolt házak és épületek a Szecsina utcában, Csernyihivben – Fotó: Andre Luis Alves / Anadolu Agency via AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • A reggeli órákban robbanásokat hallottak Kijev és Lviv közelében is. Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko megerősítette, hogy az ukrán főváros tűz alá került.
  • Az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy egy kijevi hadiüzemre mértek légicsapást.
  • Anton Gerascsenko ukrán belügyminisztériumi tanácsadó szerint meghalt a Moszkva cirkáló kapitánya, Anton Kuprin.
  • Kilenc humanitárius folyosó létesítéséről állapodtak meg szombatra.
  • Az ENSZ legfrissebb jelentése szerint 1982 civil halt meg a háború február 24. kezdete óta, ugyanakkor a valós szám ennél sokkal magasabb is lehet.
  • A tervek szerint Denisz Smihal ukrán miniszterelnök jövő héten Washingtonba utazik, hogy részt vegy Világbank által szervezett, Ukrajnával foglalkozó kerekasztal-beszélgetésen.
  • Oroszország kitiltotta Boris Johnson brit miniszterelnököt és a brit kormány több tagját is, de az angolokat ez nem nagyon zavarja, tovább támogatják Ukrajnát.
  • Az ukrán városvezetés szerint az oroszok hétfőtől lezárják Mariupolt, és nem engedik evakuálni az embereket, és a városon belüli mozgást is korlátozni fogják.
  • Szombat estére az orosz védelmi minisztérium kiadott egy közleményt, amelyben azt állítják, hogy teljesen elfoglalták Mariupolt.
  • A Moszkva cirkáló elsüllyedése óta először nyilvánosan megjelent a hajó legénysége.

„Kijev is tűz alá került” – közölte a város polgármestere, Vitalij Klicsko a Telegram-csatornáján. „A robbanások a város szélén lévő Darnyickij kerületben történtek. A mentősök és orvosok jelenleg is a helyszínen dolgoznak. Az áldozatokra vonatkozó adatok tisztázása folyamatban van. Ismételten felhívom mindenki figyelmét: kérem, ne hagyják figyelmen kívül a légiriadókat! Azokat a kijevi lakosokat pedig, akik korábban elutaztak, és már a fővárosba készülnek visszatérni, arra kérem, hogy tartózkodjanak ettől, és maradjanak biztonságosabb helyeken” – mondta Klicsko.

A reggeli órákban több városban és régióban megszólaltak a légvédelmi szirénák, köztük Harkivban, Zaporizzsjában, Donyeckben, Krivij Rihben és Dnyipróban is.

(Guardian)

768 ukrajnai menekültet, köztük 287 gyerek fogadtak pénteken Budapesten a BRFK és a társszervek munkatársai. A különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 36 ember, köztük 25 gyerek elhelyezését és odaszállítását oldották meg.

(police.hu)

Csernyihivben és környékén az orosz erők szinte az összes folyami átkelőhelyet lerombolták, már csak egy gyalogoshíd maradt a városban, ami átível a Gyeszna (ukránul Deszna) folyó fölött. Csernyihivben a háború előtt körülbelül 285 ezren éltek. A közlekedési infrastruktúra károsodása miatt nehezen lehet eljuttatni a humanitárius segélyeket Ukrajna északi területeire – írja a brit védelmi minisztérium legfrissebb jelentése.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök és vezető ukrán pénzügyi tisztviselők a jövő héten Washingtonba látogatnak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank tavaszi üléseinek idejére – írja a Reuters. A tervek szerint Smihal, Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter és Kirill Sevcsenko jegybankelnök kétoldalú megbeszélést folytat a G7-ek és más országok pénzügyi tisztviselőivel, valamint csütörtökön részt vesznek a Világbank által szervezett, Ukrajnával foglalkozó kerekasztal-beszélgetésen.

(Reuters)

Robbanások hallatszottak szombat kora reggel Kijev, valamint a nyugat-ukrajnai Lviv közelében – jelentette a helyi média. A hajnali órákban ismét megszólaltak a légvédelmi szirénák az ukrán fővárosban.

A robbanásokról hivatalos megerősítés egyelőre nem érkezett.

(Sky News)

  • A mariupoli Iljics Acél- és Vasművek körül komoly harcok folytak.
  • Péntek este az oroszok ágyúzni kezdték Harkiv ipari területeit. A harkivi ügyészség szerint a támadásban legalább tíz ember meghalt.
  • Orosz rakétacsapások értek egy Kijev melletti fegyvergyárat, azt, ahol a Moszkva cirkálót elsüllyesztéséhez használt Neptun rakétákat gyártották.
  • Az oroszok megemlékezést tartottak Szevasztopolban a Fekete-tengeri Flotta elsüllyedt zászlóshajója, a Moszkva tiszteletére.
  • Ferenc pápa a nagypénteki interjújában ismételten elítélte az ukrajnai háborút.
  • Oroszország nemkívánatos személynek nyilvánította az EU moszkvai missziójának 18 munkatársát.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a szokásos esti videóbeszédében ismét több fegyvert kért országának, és újabb szankciókat szorgalmazott Oroszországgal szemben.
  • Zelenszkij egy interjúban arról beszélt, hogy a világnak fel kell készülnie arra a lehetőségre, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvert fog bevetni.

Az április 15-i, pénteki percről percre tudósításunkat itt lehet elolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!