A BBC gyászoló orosz katonaözveggyel beszélt, de helyben az újságírókból lett hír

2022. április 13. – 06:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatalos adat nincsen arról, hogy Oroszország mennyi katonát veszített az általa Ukrajna ellen indult háborúban, de az bizonyos, hogy jóval többet, mint amennyivel Moszkva eredetileg számolt. Az orosz hadsereg másfél hónapja indított háborút – amit Oroszországban törvényben tiltva tilos is háborúnak nevezni –, Ukrajna szerint az orosz támadók közelítenek a 20 ezres veszteséghez. Ez több, mint amennyi katonát a Szovjetunió tíz év alatt veszített Afganisztánban.

Azt a Kreml is elismerte, hogy súlyos veszteségeik vannak. A BBC ezúttal a dél-oroszországi Sztavropolban járt, az elesett orosz katonák rokonaival beszélve. Ők elmondták, hogy nem hisznek az ukrán és nyugati vádaknak, amelyek szerint az oroszok polgári célpontokat támadtak volna – Mariupol akár tízezer civil halottal járó ostromát, az 57 halálos áldozattal járó kramatorszki rakétatámadást, a bucsai vérengzést mind vagy megrendezett jelenetnek tartják, vagy ukránok által végrehajtott kompromittáló akciónak. (Nem kell ehhez Oroszországig menni, a kormányközeli magyar felületeken is találni erre példát.)

A BBC a sztavrolpoli út végén azzal szembesült, hogy ő maga is a hír részévé vált: egy helyi portálon megjelent a temetőben járó stáb fotója, azzal az aláírással, hogy „könnyű kitalálni, mit érezhetett az özvegy, amikor olyan újságíróval beszélt, akinek az országa felelős a férje haláláért.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!