Zelenszkij: Ukrajna győzelme csak idő kérdése, és mindent megteszek, hogy ez minél hamarabb legyen

2022. április 9. – 02:58

frissítve

Zelenszkij: Ukrajna győzelme csak idő kérdése, és mindent megteszek, hogy ez minél hamarabb legyen
Forrás: President.gov.ua

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a szokásos éjjeli tévébeszédében pénteken egy újabb háborús bűncselekménynek nevezte a kramatorszki vasútállomás elleni orosz támadást, aminek a felelőseit el fogják számoltatni. Azt mondta, hogy 38 ember a helyszínen meghalt, további 12-en a kórházba szállítás után vesztették életüket. A halálos áldozatok között van öt gyerek is. Több tucat súlyos sérültet pedig kórházban ápolnak.

Itt írtunk arról, hogy rakétacsapás érte a kelet-ukrajnai szakadár területekhez közeli város vasútállomását, ahol több ezer evakuálásra váró civil tartózkodott. A Pentagon szerint ez újból megmutatta az orosz erők brutalitását. A donyecki oroszbarát szakadárok közben az ukránokat vádolták a támadással.

Zelenszkij a beszédében azt mondta, hogy miközben az orosz propagandisták megpróbálták az ukrán erőket megvádolni, a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség már akkor beszámolt a támadásról, amikor a rakéták még a levegőben voltak. Azt mondta, hogy a kramatorszki támadás is része kell, hogy legyen a háborús bűncselekmények ügyében indított majdani bírósági eljárásnak. „A felelősségre vonás elkerülhetetlen” – jelentette ki.

Beszélt arról is, hogy az Európai Unió képviseletében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Josep Borrell külügyi főképviselő is Kijevben járt, valamint Bucsát is felkeresték, és „látták, mennyi embert öltek meg az orosz katonák.” (Egy bucsai tömegsír pénteki feltárásáról itt olvashatják helyszíni riportunkat.) Zelenszkij megköszönte, hogy az EU kész pénzügyi és technikai segítséget nyújtani, hogy dokumentálhassák és kivizsgálhassák az orosz bűncselekményeket.

Zelenszkij azt is kiemelte, hogy az EU-s vezetőknek hangsúlyozta, az eddigi szankciók nem elégségesek Oroszországgal szemben. „Növelni kell a nyomást Oroszországon” – mondta. Szerinte teljes körű embargó kell az orosz olajra és gázra, ugyanis az energiaexport segítségével Oroszország azt remélheti, hogy a világ figyelmen kívül hagyja majd a katonái által elkövetett háborús bűncselekményeket. Ezt azonban nem fogjuk hagyni, jelentette ki.

Azt is mondta, hogy nemcsak egyes orosz bankokat, hanem az egész orosz bankrendszert teljesen le kell kapcsolni a globális pénzügyi rendszerről. „Elfogadhatatlan, hogy a globális biztonságra a legnagyobb veszélyt jelentő ország hozzáfér a globális vagyonhoz” – mondta.

„Tudjuk, ki próbálja folyamatosan puhítani a szankciós javaslatokat” – mondta. Mindent megtesznek majd, hogy Európa megértse végre, valóban kemény szankciókat kell bevezetni Oroszországgal szemben, nem pedig az orosz energiaexport, hajózás részleges korlátozását. „Tudjuk, kik késleltetik a döntéseket” – mondta újból, de hozzátette, szerinte mind ezek a politikusok, mind ezek az országok megváltoztatják az álláspontjukat annak súlya alatt, hogy mit tesz Oroszország az ukránok és az európai szabadság ellen.

A finn parlament előtt felszólalva is fegyvereket kért a nap folyamán. „Minden nap és szó szerint minden órában azért fogok továbbra is küzdeni, hogy megkapjunk mindent, amire az államunknak szüksége van” – mondta. Szerinte sokkal hamarabb a szabadság győzelmével érhetne véget a háború, mint ahogy a világban sokan gondolják, ha megkapnák az általuk kért fegyvereket. Az ilyen fegyverek elküldésének késleltetése, a kifogások csak azt jelenthetik, hogy az érintett politikusok jobban akarnak segíteni az orosz vezetésnek, mint az ukránoknak.

Azt mondta, vannak olyan valódi barátaik, akik segítenek Ukrajnának, hogy valóban megvédje magát és a szabadságot Európában. „Meggyőződésem, hogy Ukrajna győzelme csak idő kérdése” – jelentette ki, majd arról beszélt, mindent megtesz, hogy lecsökkentse ezt az időt.

Végül pedig arról beszélt, hogy szó volt pénteken az Ukrajna teljes jogú EU-s tagságához szükséges időről is. Az EU-s vezetők által átadott dokumentumban szereplő kérdésekre adott válaszokkal szerinte egy héten belül elkészülhetnek, ezek alapján fogja az Európai Bizottság néhány hónapon belül elkészíteni összegzését arról, készen áll-e Ukrajna a tagságról szóló tárgyalások megkezdésére. Beszélt arról, hogy milyen elemei vannak az első körben a tagjelölti státuszról szóló folyamatnak, de szerinte közel vannak, hogy megvalósítsák régi céljukat, és „Ukrajna az Európai Unió tagja lesz, egy békés, szuverén, újjáépült állam.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!