A donyecki szakadárok szerint nem az orosz erők, hanem az ukránok lőtték Kramatorszkot

2022. április 8. – 18:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint ötven halottja van a péntek reggeli rakétatámadásnak, amely a Kramatorszki vasútállomást érte. A terület Donyeck megyének annak a részéhez tartozik, amelyet nem tart ellenőrzése alatt az oroszbarát szakadár Donyecki Népköztársaság, amelyet Oroszország önálló államként ismert el három nappal az orosz hadsereg által elindított ukrajnai invázió előtt.

A DNR képviseletében Eduard Baszurin közölte, a támadást az ukrán erők hajtották végre – írta az orosz állami Ria Novosztyi. A szakadár népi milícia képviselőjének nyilatkozata illeszkedik az orosz propaganda folyamába, amely szerint minden, ukrajnai civil áldozattal járó támadást maguk az ukrán erők hajtottak végre, hogy ezzel kompromittálják Oroszországot.

Ugyanezt mondják a Kijev körüli bucsai mészárlásról, a földről szinte legyalult, egykor 450 ezres Mariupolról.

Miközben a DNR és Oroszország is visszautasítja, hogy köze lenne a kramatorszki támadáshoz, nyíltan vallják, hogy a terület feletti ellenőrzést meg fogják szerezni: a szakadár DNR Donyeck megye teljes területére törekszik, a hasonlóan szakadár Luganszki Népköztársaság Luhanszk megye egyelőre Ukrajna ellenőrzése alatt lévő területeket akarja megszerezni, Oroszország pedig a két, általa önálló államoknak elismert szakadárokat támogatja ebben a törekvésükben. Az orosz fél korábban közölte – miután eredeti, Ukrajna elleni katonai céljait nem tudta elérni –, hogy ezután Kelet-Ukrajnára fog összpontosítani.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!