Lemondott Hongkong főtitkára, aki várhatóan Peking támogatásával indulhat a kormányzóválasztáson

2022. április 6. – 12:10

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott posztjáról John Lee hongkongi főtitkár, a város második legrangosabb vezetője, aki a várakozások szerint a májusi választásokon elindul a kormányzói székért. Egy hongkongi lap szerint Lee lesz az egyetlen, akit Peking a kormányzóválasztáson támogat, írja az MTI.

Decemberben törvényhozási választások is voltak Hongkongban – ezen a választáson csak a pekingi kormányzathoz hű jelöltek indulhattak el. Igaz, az új választási törvény szerint már nem a hongkongiak, hanem a kínai kormány, és a velük jó viszonyt ápoló ipari és kereskedelmi testületek választják meg őket.

John Lee (középen) a kormány magas rangú tisztviselőivel tartott pohárköszöntője Hongkong visszaadásának 24. évfordulóján 2021. július 1-én – Fotó: Anthony Kwan / Getty Images
John Lee (középen) a kormány magas rangú tisztviselőivel tartott pohárköszöntője Hongkong visszaadásának 24. évfordulóján 2021. július 1-én – Fotó: Anthony Kwan / Getty Images

Az elmúlt években Kína igen nagy erővel darálta be a hongkongi demokráciát: több újságírót tartóztattak le a városállamban, tavaly nyáron pedig a kínai népgyűlés egy új nemzetbiztonsági törvényt is elfogadott Hongkongra vonatkozóan. Jogvédők szerint a törvény szándékosan homályos, hiszen nem tisztázza, mivel sérthetik meg az állampolgárok a nemzetbiztonságot – így aztán az állam önkényesen is alkalmazhatja bárki ellen a törvényt.

Részben emiatt vonultak ki idén októberben az Amnesty International jogvédői Hongkongból, mert úgy érezték, már nem tudnak biztonságban dolgozni. Sőt, idén nyáron még egy hongkongi popsztárt is elfogtak a rendőrök, mert évekkel ezelőtt egy politikai gyűlésen énekelt. A hongkongi demokrácia elfojtását ebben és ebben a cikkünkben mutattuk be részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!