Elhagyja Hongkongot az Amnesty International, mert úgy érzik, hogy nem tudnak biztonságban dolgozni

2021. október 25. – 09:17

Másolás

Vágólapra másolva

Bezárja hongkongi irodáját az Amnesty International jogvédő szervezet – írja a Hong Kong Free Press. A hongkongi és a nemzetközi irodájuk is átköltözik egy másik országba a régióban.

„Nehezen hoztuk meg ezt a döntést, amit a Hongkongot érintő nemzetbiztonsági törvény indokolt, ami miatt gyakorlatilag lehetetlenné vált, hogy emberi jogi szervezetek szabadon, kormányzati megtorlástól való félelem nélkül végezzék a munkájukat Hongkongban”

– írta Anjhula Mya Singh Bais, az Amnesty igazgatótanácsának elnöke egy nyilatkozatban.

Az Amnestynek azért is lehetett nehéz lépés, mert a város már régóta a nemzetközi civil szerveződések egyik központja volt a régióban, de a nyilatkozat szerint a hatóságok egyre gyakrabban próbálják meg elhallgattatni a jogvédő szervezeteket és szakszervezeteket.

A kínai népgyűlés tavaly nyáron új nemzetbiztonsági törvényt fogadott el Hongkongra vonatkozóan. A jogszabály alapján terrorizmus, szeparatizmus, felforgatás, és más országokkal való összejátszás miatt is elítélhetnek hongkongiakat, a büntetés akár életfogytiglani börtön is lehet. Jogvédők szerint a törvény szándékosan homályosan határozza meg, mi számít a jogszabály megsértésének, és ez a törvény önkényes alkalmazására ad lehetőséget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!