Évekkel ezelőtt egy politikai gyűlésen énekelt, letartóztatták érte a hongkongi popsztárt

2021. augusztus 2. – 11:13

frissítve

Évekkel ezelőtt egy politikai gyűlésen énekelt, letartóztatták érte a hongkongi popsztárt
Anthony Wong – Fotó: SAM YEH / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Letartóztatták Anthony Wong népszerű hongkongi popsztárt és demokráciapárti aktivistát, mert énekelt egy politikai gyűlésen, írja a Japan Today.

Hongkong korrupcióellenes felügyelősége azzal vádolja Wongot, hogy három évvel ezelőtt törvényt sértett, amikor fellépett egy demokráciapárti tüntetésen. A 2018-as gyűlésen arra is buzdította a résztvevőket, hogy szavazzanak a demokráciapárti jelöltre, Au Nok-hinre egy időközi törvényhozási választáson. A választást megnyerő Au Nok-hin ellen is vádat emeltek, részben azért, mert a közösségi médiában közzétette a gyűlést.

A kínai befolyás alatt álló hatóság úgy fogalmazott, hogy frissítőket osztani és szórakoztató műsorokat előadni egy választási rendezvényen „korrupt magatartás és súlyos bűncselekmény”, és a választási rendelet ellen való. A hongkongi média arról számolt be, hogy Wongot óvadék ellenében szabadon engedték, Au Nok-hin azonban március óta börtönben van. Au Nok-hin egyike volt annak a 47 demokráciapárti aktivistának, akiket a tavaly tartott nem hivatalos előválasztáson elkövetett állítólagos felforgatás miatt tartóztattak le.

Peking tavaly új nemzetbiztonsági törvényt vezettetett be, és a hongkongi választási törvényeket is megváltoztatták, hogy csökkentsék a közvetlenül választott törvényhozók számát, és egy nagyrészt Peking-barát bizottságnak adjanak mozgásteret a Pekinghez közel álló törvényhozók jelölésére.

Wongot az elmúlt évek demokráciapárti tüntetéseinek támogatásáért fellépési tilalommal súlytották a szárazföldi Kínában, és zenéjét eltávolították a streaming-oldalakról.

A 2019-es tüntetések óta Hongkongban folyamatosan tartóztatnak le aktivistákat és újságírókat. A hongkongi hatóságok őrizetbe vették a legszabadszájúbb kormány- és Kína-kritikus lap vezetését és több újságíróját, elzárták a pénzforrásaikat, ami miatt az újság bezárni kényszerült. Újságírók szerint a sajtószabadság végéről van szó, miközben a hongkongi vezetés államellenes összeesküvés leleplezéséről beszél. A kialakult helyzetet ebben a cikkben mutattuk be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!