Nácitlanításban szerzett érdemei miatt tüntettek ki egy náci felvarrókkal kidekorált donyecki orosz katonát

2022. április 5. – 15:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Denis Pusilin, a kizárólag Oroszország és csatlósai által elismert egyik kelet-ukrajnai szakadár terület, a Donyecki Népköztársaság elnöke „250 náci elpusztításáért” kitüntette a helyi erők alezredesét, Timur Kurilkint. Az elismerés átadásáról készült videón – ahogy azt a Bellingcat oknyomozó portál szélsőséges szervezetekkel foglalkozó kutatója észrevette – látszik, hogy Kurilkin két, fajvédőkhöz köthető szimbólumot is visel.

Az egyik egy halálfej, mely ugyan a történelem rengeteg hadseregében számított elterjedt katonai szimbólumnak, azonban a II. világháború óta ebben a kontextusban leginkább az SS 3. „Totenkopf” páncéloshadosztálya ugorhat be az embernek, és a Kurilkin karján díszelgő felvarró is a Totenkoppf hadosztály halálfejére hasonlít, egy rohamsisakkal kiegészítve.

A másik, az SS-halálfej alatt egy nagyon izgalmas szimbólum, a három, egymásba fonódó háromszögből álló Valknut. Ez egy ősi germán szimbólum, melyet vallástörténészek Odinnal, mentális manipulációkkal és temetési rituálékkal azonosítanak, de sajnos sok más indoeurópai-germán motívummal együtt a Valknut is bekerült a szélsőjobboldali jelképek katalógusába, bár azt nem mondhatni, hogy sikerült kisajátítania.

De miért is érdekes, hogy egy fajvédő/náci szimbólumokhoz vonzódó katonatiszt teljesítményét (még ha a 250 „elpusztított náci” valószínűleg az egész egysége számlájára írható) kitűntetéssel ismeri el egy orosz bábállam vezetője? Azért, mert Vlagyimir Putyin az egész invázió egyik fő indokának Ukrajna nácitlanítását jelölte meg, és nyomában az egész orosz propagandagépezet harsogja, hogy Ukrajnát nácik uralják, és az orosz csapatok célja az ország felszabadítása a náci uralom alól, és ahogy arról részletesen írtunk, ez a „nácimentesítés” egyre gyakrabban jelent „ukránmentesítés”-t. Miközben valódi nácik nem csak az ukrán Azov milíciában, hanem orosz oldalon is erőteljesen jelen vannak – és ezt illusztrálja Kurilkin esete is.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!