A Kreml propagandistája szerint így kellene „nácitlanítani” Ukrajnát

2022. április 4. – 15:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Mit kezdjen Oroszország Ukrajnával?” – ezzel a címmel jelent meg vasárnap egy publicisztika a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség oldalán. A szerző, Timofej Szergejev a hosszú írásban kifejti, hogy Oroszország mit ért Ukrajna „nácitlanítása” alatt. (Az orosz propaganda állítása szerint Ukrajnát megszállták a nácik, és az orosz hadsereg valójában csak felszabadítani vonult be a „különleges katonai hadművelet” keretében). Szergejev többek között azt írja, hogy:

  • Nincs szükségünk egy náci, banderista Ukrajnára, Oroszország ellenségére, ami a Nyugat eszköze, hogy elpusztítsa Oroszországot.
  • A nácitlanításra akkor van szükség, ha a nép jelentős részét – valószínűleg a többségét – a náci rezsim uralma alá vonja és belerángatja politikájába.
  • A különleges művelet során kiderült, hogy Ukrajnában nemcsak a politikai vezetés, hanem a lakosság többsége is náci.
  • A fegyvert fogó nácikat a lehető legnagyobb mértékben el kell pusztítani a csatatéren.
  • Az ukránok „függetlenségi vággyal” és „európai fejlődési útra lépéssel” leplezik nácizmusukat. Ukrajnának ugyan nincs náci pártja, führere és faji törvényei, de rugalmassága miatt az ukrán nácizmus sokkal veszélyesebb a világra, mint a hitleri nácizmus volt.
  • Az ukránok egy mesterséges oroszellenes konstrukció. Nem lehet többé nemzeti identitásuk. Ukrajna nácitlanítás egyben Ukrajna elkerülhetetlen „de-európaizálódását” is jelenti.
  • Ukrajna politikai elitjét meg kell szüntetni, mivel nem lehet átnevelni. Az egyszerű ukránoknak át kell élniük a háború minden borzalmát, a tapasztalatokat történelmi leckeként, bűnösségükért való vezeklésként kell feldolgozniuk.
  • A felszabadított és nácitlanított területeket többé nem szabad Ukrajnának nevezni. A nácitlanításnak legalább egy generáción át – 25 évig – kell tartania.

Oroszország részéről visszatérően megfogalmazott vád, hogy az ukránok nácik. A valóság ennél finoman szólva is sokkal összetettebb. Az ukrán és az orosz szélsőjobb összehasonlítása épp annak ellenkezőjét bizonyítja, mint amit Vlagyimir Putyin orosz elnök kíván elhitetni. Ungváry Krisztián történész ebben és ebben az írásban cáfolta meg a náci Ukrajnáról szóló mítoszokat. És hogy a valóságban mi az orosz-ukrán konfliktus történelmi előzménye, arról ezt a videót ajánljuk:

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!