Férfi Állam: Ilyen a Putyin háborúját támogató orosz online gyűlöletcsoport

Legfontosabb

2022. március 14. – 22:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy orosz bíróság 2021 októberében betiltotta és szélsőségesnek minősítette a mozgalmat, a Férfi Állam – a rasszisták, homofóbok és nőgyűlölők online bandája, amelyről a Bellingcat tavaly nagy riportot írt – mégis megőrizte rajongótáborát, és Oroszország 2022-es ukrajnai inváziójának hangos online támogatójává vált. A Férfi Állam csatornái a Telegramon tele vannak antiszemita szidalmakkal, nyíltan neonáci kifejezésekkel és ukrán vezetők kivégzésére való felhívásokkal.

Miközben Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy országa katonai akciójának egyik fő célja Ukrajna nácitlanítása, a Férfi Állam csatornáin rendszeresen jelennek meg antiszemita bejegyzések és az ukrán vezetők kivégzésére való felhívások.

Ahogy azt a Bellingcat korábbi cikke részletezte, a Férfi Állam több tízezer tagja harcol minden ellen, ami szerintük Oroszországot fenyegeti. Gyűlöletüket szélsőjobboldali ideológiába csomagolják, amelyet ők nemzeti patriarchátusnak neveznek, és mindezt egy Vlagyiszlav Pozdnyakov nevű, a főiskoláról kibukó férfi informális vezetése alatt teszik.

Bár a mozgalom nem kifejezetten neonáci, a Bellingcat által azonosított Férfi Állam-csatornákon és -csetekben a neonácik által használt kifejezésekre való utalások szerepelnek. Ezek közé tartozik az 1488 számkód és az „untermensch” („alsóbbrendű ember”) kifejezés, amelyet a nácik használtak az általuk alsóbbrendűnek tartott emberek leírására – és amelyet a Férfi Állam csetjeiben egyesek az ukránok leírására is használtak. Az egyik Férfi Állam-csatorna még egy videót is közzétett, amelyen egy neonáci orosz katonai egység, a Rusich nevű alakulat egyik harcosa náci karlendítést mutat.

A Shvabra („Felmosó”) nevű Telegram-csatornán 2022. március 4-én közzétett videó képernyőmentése, amelyen a Task Force Rusich egyik harcosa náci karlendítést mutat
A Shvabra („Felmosó”) nevű Telegram-csatornán 2022. március 4-én közzétett videó képernyőmentése, amelyen a Task Force Rusich egyik harcosa náci karlendítést mutat

2021 októberében a Férfi Államot Oroszországban szélsőséges szervezetnek minősítették, és betiltották tevékenységét az országban. Bár előfordult, hogy az orosz hatóságok saját politikai céljaik érdekében bátorítottak ultrakonzervatív mozgalmakat, „a Férfi Állam egyszerűen túl radikális volt” – mondta Alekszandr Verhovszkij orosz emberi jogi aktivista a Bellingcatnek a tavalyi bírósági döntés után. „[Ők] kifejezetten erőszakra és más bűncselekményekre buzdítottak” – mondta a Férfi Államról Verhovszkij.

Annak ellenére, hogy annak idején kijelentették, hogy fellebbeznek az ítélet ellen, nem tették, így 2022 márciusában

a Férfi Állam hivatalosan is be van tiltva Oroszországban.

Úgy tűnik azonban, hogy mindez nem jelent különösebben nagy akadályt a csoportnak és működésének. Annak ellenére, hogy egyes kapcsolódó csatornáit időnként betiltották a Telegramon, a Férfi Állam továbbra is feltűnik az orosz közösségi alkalmazásban, amelyet régóta azzal vádolnak, hogy a gyűlöletbeszéd melegágya.

Most a Férfi Állam – vagy Férfi Légió, ahogy a csoport átnevezte Telegram-csatornáját a bírósági döntés óta – az ukrajnai orosz invázióra fordította figyelmét, és követői Putyin leghűségesebb online katonájává váltak. Az orosz támadások civil áldozatairól szóló dezinformációkról papolnak, és dicsérik az esetleges háborús bűnöket. Dehumanizáló gyűlöletbeszéddel kommunikálnak az ukránok ellen, és antiszemita módon gyalázkodnak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről. Még Ukrajna vezetőinek, katonáinak és más közéleti személyiségeknek likvidálását is követelik, például gyorsított kivégzésekkel.

De mi az a Férfi Állam?

A Férfi Államot 2016-ban alapította Pozdnyakov az orosz VKontakte (VK) nevű közösségi médiaplatformon. Ott elsősorban trollkodtak, zaklattak és fenyegettek mindenkit, akit a „nemzeti patriarchátusuk” ellenfelének tartottak, különösen a nőket. Ezek az erőfeszítések oda vezettek, hogy Pozdnyakovot 2018-ban elítélték nők elleni gyűlöletkeltésért.

Miután 2020-ban kitiltották őket a VK-ról, Pozdnyakov és a Férfi Állam áthelyezte főhadiszállását a Telegramra, ahol az általuk üzemeltetett egyes csatornák időnkénti betiltása ellenére továbbra is nő a feliratkozóik száma és nyíltan nyomják a propagandát. Pozdnyakov a Telegram-csatornáján február 14-én közzétett bejegyzése szerint jelenleg nem Oroszországban, hanem a montenegrói Podgoricában él.

A bíróság által tavaly októberben megállapított tiltás kezdetben ahhoz vezetett, hogy jó pár felhasználó otthagyta a Férfi Állam-csatornákat (jelenleg legalább hat Férfi Állam-csatorna van a Telegramban), de ennek ellenére a mozgalomnak továbbra is méretes közönsége van. A cikk írásakor a Férfi Légió csatornának 62 ezer feliratkozója van (ami jelentős növekedés az orosz bírósági ítélet óta), Pozdnyakov személyes csatornájának pedig 83 ezer.

Az Ukrajna elleni orosz inváziót megelőző hetekben, és azóta is napi szinten a Férfi Állam Putyin háborújának hangos, profán és soviniszta védelmezőjévé vált. Sokan az avatarjukat a „Z” betűvel díszítik, ami az Ukrajna elleni véres orosz invázió támogatásának jelképévé vált, így a Férfi Állam csatornái és tagjai nem hagynak kétséget nézeteik felől.

Balra: A „Férfi Légió” Telegram-csatorna avatarképe; a csatorna 2021 októberében, közvetlenül az orosz bíróság döntése után változtatta meg nevét a Férfi Állam névről. Jobbra: A 2022. február 11-én létrehozott Shvabra („Felmosó”) Telegram-csatorna avatarképe, amit a Férfi Légió csatornája kifejezetten „második csatornának” nevez
Balra: A „Férfi Légió” Telegram-csatorna avatarképe; a csatorna 2021 októberében, közvetlenül az orosz bíróság döntése után változtatta meg nevét a Férfi Állam névről. Jobbra: A 2022. február 11-én létrehozott Shvabra („Felmosó”) Telegram-csatorna avatarképe, amit a Férfi Légió csatornája kifejezetten „második csatornának” nevez

„A győzelem velünk van, [az ukránok] meg alattunk” – írták a Férfi Légió Telegram-csatornáján az invázió megkezdését követő napokban, és aztán ez a lekicsinylő ukránellenes jelmondat a Férfi Állam összes csatornáján elterjedt. „Az ég felettünk, előre orosz testvérek” – írták még.

Az ukrán kérdés

Két nappal az invázió kezdete után a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség egy olyan cikket közölt, amely többek szerint elhamarkodott győzelmi körnek tűnt. Ebben a február 26-i cikkben a szerző az „ukrán kérdés megoldására” hivatkozik.

A Shvabra, egy több mint 10 ezer feliratkozóval rendelkező, két héttel az invázió előtt létrehozott Férfi Állam-csatorna február 25-én azt állította, hogy az amúgy zsidó ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij és kijevi társai elleni csapás az „ukrán kérdés megoldásának” tekinthető. Ez a nyelvezet egyértelműen hajaz azokra az eufemisztikus kifejezésekre, amelyeket a nácik használtak az európai zsidó lakosság elpusztítására tett erőfeszítéseik során.

A Shvabra napokkal később tovább ment, és Vlagyimir Putyin március 5-i, az ukrán államiságot megkérdőjelező nyilatkozatát így kommentálta: „ez az ukrán kérdés végső megoldása?”. A „végső megoldás” szó a holokausztra célozhat, amit szintén használtak a nácik. Pozdnyakov saját Telegram-csatornáján a kommentelők sem szégyellték használni a kifejezést: „eljött az ukrán kérdés végleges és visszafordíthatatlan megoldásának ideje” – írta az egyikük március 1-jén.

Amint azt 2021-es cikkünkben írtuk, a Férfi Állam régóta használ nyíltan antiszemita szidalmakat és képeket. Putyin Ukrajna „nácitlanítására” tett ígéretei ellenére a Férfi Állam megmaradt az antiszemita kifejezéseknél, antiszemita kifejezéseket használ Zelenszkij és kormánya leírására. Zelenszkijt „bohóc zsidónak” nevezték, aki szerintük megosztotta az oroszokat és az ukránokat, és olyan durva antiszemita karikatúrákat tettek közzé róla, amelyeket a neonácik is gyakran használnak. Kiemelték Alekszej Venediktovnak, az Echo Moszkva („Ekho Moszvszkij”) rádióállomás főszerkesztőjének zsidó származását is. Ezt az adót azután zárták be, hogy Putyin egyre jobban cenzúrázni kezdte az orosz médiát. Pozdnyakov ezt követően saját Telegram-csatornáján „Macesz visszhangjának” nevezte magát, utalva a kovásztalan kenyérre, amit a zsidók pészahkor esznek.

Az egész csak kamu, de mégis megérdemlik

„Gyönyörű” – kommenttel rakott ki a Férfi Légió március 1-jén egy képet, amin az orosz erők éppen a kijevi tévétornyot bombázzák – ez a támadás öt civil, köztük egy újságíró életét követelte. Pozdnyakov pedig a csatornáján azt állította – miután a támadást követő órákban szörnyű felvételek kerültek elő az áldozatokról –, hogy az egész kamu.

Nem ez volt az egyetlen civil áldozatot követelő támadás, amit Pozdnyakov üdvözített. Ugyanezen az estén a Férfi Állam alapítója egy videót tett közzé Harkiv orosz bombázásáról, amelyen orosz tüzérségi lövések robbanásai világították be az éjszakai égboltot.

„Az évszázad diszkója” – írta Pozdnyakov. Ezeket a támadásokat üdvözölte ő, amelyekben a helyi tisztviselők szerint több tucat civilt öltek vagy sebesítettek meg.

A Férfi Állam alapítójának, Vlagyiszlav Pozdnyakovnak március 1-jei bejegyzése, amelyben a Harkiv elleni orosz támadásokat üdvözli, amelyekben több tucat civil halt vagy sebesült meg. Ezt nevezi „az évszázad diszkójának”
A Férfi Állam alapítójának, Vlagyiszlav Pozdnyakovnak március 1-jei bejegyzése, amelyben a Harkiv elleni orosz támadásokat üdvözli, amelyekben több tucat civil halt vagy sebesült meg. Ezt nevezi „az évszázad diszkójának”

A Férfi Állam azt is tagadta, hogy az orosz katonai akciók bármilyen módon ártottak volna a civileknek, annak ellenére, hogy rengeteg bizonyíték szól ennek az ellenkezőjéről. Az ukrán hatóságok szerint március 1-jén reggel a Harkiv központjában lévő regionális közigazgatás épületét ért rakétatámadásban legalább hét ember meghalt, 24 másik pedig megsebesült. A Shvabra csatorna akkor egyszerűen azt állította, hogy nem haltak meg civilek. Szerintük a megtámadott épületet az Azov ezred – az ukrán Nemzeti Gárdába integrált szélsőjobboldali katonai egység – toborzóállomásként használta, így a Shvabra csatorna szerint jogos katonai célponttá tette az épületet.

Pozdnyakov március 4-én még azt is közölte követőivel, hogy minden ukrán állítás hamisítvány, amely szerint orosz csapás civil épületeket ért. Szerinte ezeket régi híradófelvételekből, vagy olyan „hamis zászlós” támadásokból vették, amelyeket maguk az ukránok rendeztek Oroszország lejáratására.

A Férfi Légió egy azóta törölt bejegyzésében azt is állította, hogy egy vírusvideó, amelyen egy csernyihivi iskola orosz bombázását túlélő tinédzser látható, hamisítvány, és azt sugallta, hogy a lány fizetett színész. A Férfi Légió nem válaszolt a Bellingcat azon kérdésére, hogy miért törölték a posztot, kérdésünkre csak egy trágársággal reagált.

Lehetőleg hurokkal a nyakadon

Putyin február 24-i beszédében, amelyikben bejelentette Ukrajna lerohanását, kijelentette, hogy. „bíróság elé állítjuk azokat, akik véres bűncselekményeket követtek el civilek ellen, Oroszország polgárai ellen”.

Putyin nyelvezetét visszhangozva a Férfi Állam a katonai bíróságokért kiáltó posztokkal töltötte meg feedjeit. Majd még ennél is tovább mentek, amikor ukrán közszereplők kivégzését követelték. A Shvabra csatorna számos kijelentése között szerepelt az a hamis állítás, ami szerint az orosz csapatokkal találkozó katonai zsoldosok „a helyszínen megölhetők tárgyalás vagy vizsgálat nélkül”. Azt is felvetették, hogy Dmitrij Gordon újságírót és Szergej Korotkij ukrán szélsőjobboldali hírességet Kijev utcáin kellene kivégezni.

Posztjaikban azt is követelték, hogy Lviv polgármesterét, Andrij Szadovijt katonai bírósági tárgyalás után végezzék ki, amiért azt állította, hogy a Molotov-koktélokat „Bandera turmixokra” kellene átnevezni az ukrán nacionalista ikon, Sztepan Bandera után.

„Szégyen...” – állt a Shvabra egyik posztjában az inváziót követő első napon Zelenszkijre utalva, „amikor utoljára látunk majd... egy orosz katonai törvényszék előtt állsz majd, lehetőleg hurokkal a nyakadon”.

A Shvabra Telegram-csatorna bejegyzése, amely Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kivégzésének lehetőségéről értekezik
A Shvabra Telegram-csatorna bejegyzése, amely Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kivégzésének lehetőségéről értekezik

Maga Pozdnyakov március 1-jén azzal dicsekedett, hogy az ukrán Csernyihiv város polgármestere – válaszul arra, hogy állítólag fejpénzt ajánlott fel orosz felszerelésekért és katonákért – „kiváló jelölt a bitófára”. Pozdnyakov korábban, február 26-án kijelentette, hogy az orosz politikusok halálbüntetés visszaállításáról szóló nyilatkozatainak oka „a Zelenszkij-junta háborús bűnöseinek kivégzése”. Ezek a szavak az orosz állami média által használt junta kifejezést visszhangozták Ukrajna demokratikusan megválasztott kormányának megnevezésére (katonai diktatúrákra szokás használni).

„Kevesebb mint három nap alatt vége lesz az egésznek” – dicsekedett Pozdnyakov február 24-én, az orosz invázió első napján. Természetesen ez nem következett be, az orosz fegyveres erők továbbra is heves ellenállásba ütköznek az ukránok részéről, és állítólag súlyos veszteségeket szenvednek egy olyan országban, amelytől nyilvánvalóan azt várták, hogy felszabadítóként tekintenek rájuk.

De a Férfi Állam fókuszában természetesen mindig maga Oroszország áll. Miközben Putyin egyre diktatórikusabb erőfeszítéseket tesz a belföldi kritikák és a háborús erőfeszítéseivel kapcsolatos viták elfojtására, a Férfi Állam arra buzdította követőit, hogy dokumentálják és osszák meg az „Oroszország hazai ellenségeiről” szóló információkat, sőt, létrehozták a Kollaboráns nevű Telegram-csatornát is, amit Pozdnyakov megdöbbenésére a Telegram kevesebb mint egy hét után be is zárt, pedig több mint 30 000 feliratkozót gyűjtött össze.

„Adjatok szabad kezet Oroszország nacionalistáinak” – jelentette ki Pozdnyakov órákkal az invázió február 24-i kezdete után –, „és mi gyorsan rendet teszünk”.

Pozdnyakov ugyanakkor a Bellingcatnek nem szeretett volna semmit mondani. A Férfi Állam alapítója figyelmen kívül hagyta kérdéseinket, hogy miért tartalmaz a csatornája ennyi antiszemita és erőszakos tartalmat. „Az ukrán nácizmus ellen harcolunk. Ön támogatja azt?” válaszolt Pozdnyakov Telegramon keresztül. Ezután küldött egy videót egy oroszbarát tüntetésről, amelyről azt mondta, hogy a montenegrói Podgoricából származik.

A Bellingcat egy független, nemzetközi kutatókból és újságírókból álló oknyomozó csoport, amely a világ több mint 20 országában dolgozó munkatársakkal tevékenykedik, és elsősorban nyílt forrásokat, mindenki által hozzáférhető adatokat, például műholdas térképeket, közösségi médiás bejegyzéseket, fotókat használ a tényfeltáró munkához. Ez a cikk a Bellingcat és a Telex együttműködésében jelent meg angolul az oknyomozó portálon, és magyarul itt nálunk. A fordítás a Telex munkája.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!