Zelenszkij: Oroszország most mindent megtesz Ukrajna orosztalanításáért

2022. március 27. – 03:55

frissítve

Zelenszkij: Oroszország most mindent megtesz Ukrajna orosztalanításáért
Volodimir Zelenszkij beszédet mond szombat éjszaka – Fotó: President of Ukraine

Másolás

Vágólapra másolva

Az oroszok mindent megtesznek az orosztalanításért Ukrajnában, ráadásul „történelmi bűnöket” követnek el a Holokauszt-emlékművek elleni támadásokkal – erről beszélt szombatról vasárnapra virradó éjjel közzétett beszédében Volodimir Zelenszkij.

Szerinte nincs nyelvi probléma Ukrajnában, és soha nem is volt, de

„az orosz megszállók most mindent megtesznek azért, hogy a nép ne beszéljen többé oroszul, mert a nyelvet egyből a robbantásokkal és gyilkosságokkal azonosítják”.

Az ukrán elnök szerint amíg a nyugati partnerek egymás között „ping-pongoznak” a fegyverszállításról, addig Európa lakóinak többsége szerinte egyértelműen amellett van, hogy szállítsanak harci repülőket Ukrajnának. Fegyvereikkel ugyan tartani tudják még a frontot, de Zelenszkij szerint Mariupol felszabadításához tankokra lesz szükség. Ehhez pedig nem lesznek elegek azok az elhagyott orosz tankok, amelyeket folyamatosan szállít a védelmi erőknek az ukrán „traktoros hadosztály”.

Jobb a megszállóknak elmenekülni, mint meghalni

Zelenszkij azzal kezdte a beszédét, hogy bár az oroszok behatoltak a Csernobil közelében fekvő Szlavuticsba, ott a megszállók azzal szembesültek, mint az ország többi területén: a város lakói a megszállás ellen tüntettek. „Ukrajna minden nap a szabadságáért harcol, és mutatja meg azt, hogy ez egy olyan ország, ami tele van élettel – és aminek történelmi gyökerei, erkölcsi alapjai vannak az egész területén” – mondta az államfő.

„Ezen pedig semmi sem segít: sem a mi tévéadóink kikapcsolása, sem a moszkvai tévéműsorok vezetőinek szenvedélyesen nonszensz agitálása, sem a propaganda-röplapok, vagy akár a rubelek osztogatása. Azoké a rubeleké, amit nemsokára mérlegen mérnek majd, nem pedig a névértékükön.”

Szerinte egyféle választ adnak az ukránok: gyűlöletet és megvetést, ami után persze visszatérnek majd az ukrán fegyverek erők is az elfoglalt városokba. „Ezért kapják el a lelőtt orosz gépeket a földműveseink, és ezért veszi birtokba sorra az orosz tankokat a »traktoros hadosztályunk«, amiket aztán tovább is adnak az ukrán védelmi erőknek. Külön kiemelve azokat a legújabb modelleket, amelyeket Oroszország megpróbált titokban tartani – most a megszállók csak otthagyják őket, és elmenekülnek. Igazuk van, mert jobb nekik elmenekülni, mint meghalni. Ennek nincs, és nem is lesz más alternatívája.”

Zelenszkij több kitüntetést is kiosztott szombaton az ukrán védelmi erők feygvereseinek, és kiemelte, hogy az elmúlt egy hónapban már 476 katonát tüntettek ki Ukrajnában.

Az orosz nyelvet a robbantásokkal azonosítják

Az ukrán államfő szombaton kétszer is beszélt Andrzej Duda lengyel elnökkel, aki találkozott egyébként a nap folyamán Joe Biden amerikai elnökkel – és aki egy tévéinterjúban élesen kritizálta Orbán Viktor politikáját, holott pár éve még vele együtt állt egy színpadon.

Zelenszkij elmondta Dudának, mire van szükségük: „Mi a biztonságunk ára? Ez nagyon konkrét: repülőgépekre, tankokra, légvédelmi fegyverekre, hajók elleni fegyverekre van szükségünk. Ezek azok, amik csak állva hagyva porosodnak a partnereink raktáraiban. Pedig végső soron, ez nem csak Ukrajna szabadságáról szól – hanem Európa szabadságáról is.”

Szerinte nem lenne elfogadható „sem a balti államok, sem Lengyelország, sem Szlovákia, és sem a kelet-európai térség egésze számára”, hogy ki legyenek téve az orosz megszállókkal való harc veszélyének. Ezért kérte beszédében Zelenszkij a NATO-tagállamokat, adják oda repülőik és tankjaik egy százalékát:

„Csak egy százalékot! Nem kértünk, és nem is kérünk többet. De már 31 napja várunk erre. Szóval, ki is irányítja az euroatlanti közösséget? Csak nem még mindig Moszkva a megfélemlítésével?”

Az ukrán államfő azt mondta, partnerekre van szükségük, mert ez jelenti Európa biztonságát – és korábban erről meg is állapodtak azzal a három kelet-európai miniszterelnökkel, és a lengyel kormánypárt vezetőjével, Jaroslaw Kaczynskival, akik még március közepén látogattak Kijevbe.

A lengyel elnök után Zelenszkij a Mariupolt védő ukránokkal is beszélt: „Még mindig tartom a kapcsolatot velük – lenyűgöző az elszántságuk, a hősiességük és az ellenállásuk. Hálás vagyok mindannyiuknak. Ha csak az ő hősiességük egy százaléka benne lenne azokban, akik 31 napja gondolkoznak azon, hogyan szállítsanak át egy-két tucat repülőt vagy tankot…”

Zelenszkij kiemelte, hogy Mariupol védőivel oroszul beszélt – ami egyébként az ukrán elnök anyanyelve, sőt, még az elnöksége előtt forgatott tévésorozat, A nép szolgája is részben oroszul készült. Ennek ellenére az oroszországi propaganda gyakran harsogja azt, hogy az orosz nyelvű ukrajnaiakat másodrendűként kezeli az ukrán állam.

„Nincs nyelvi probléma Ukrajnában, és soha nem is volt. De ti, orosz megszállók, most megcsináljátok a problémát. Mindent megtesztek azért, hogy a népünk ne beszéljen többé egymás között oroszul, mert az orosz nyelvet egyből veletek azonosítják. Csak veletek, a robbantásokkal és gyilkosságokkal együtt.”

„Az általatok elfoglalt területeken kint vannak a plakátok, amiket éppen ma raktak fel, hogy »Ne féljetek oroszul beszélni!«. Olyan helyeken, ahol az orosz nyelv mindig is a mindennapi élet része volt, akárcsak az ukrán, az ország keleti részében – ahol most békés városokat romboltok a földig.

Oroszország most mindent megtesz az orosztalanításért, a mi országunk területén. Ti teszitek ezt, egy generáció alatt, de mindörökre. Ez is csak egy újabb példája az öngyilkos politikátoknak”

– mondta Zelenszkij.

Elpusztítani mindent, ami a nemzetet nemzetté teszi

Ezután az ukrán elnök arról beszélt, hogy több ukrán kormánytag, köztük a kijevi külügyminiszter is találkozott Joe Biden amerikai elnökkel, akivel közölték az ukrán álláspontot, „amíg arról folyik a ping-pong, ki és hogyan küldjön repülőket és más védelmi eszközöket”.

„Mariupolt nem lehet tankok nélkül felszabadítani – ezt mindenki tudja, mindenkinek elmondtuk, annyi embernek ezen a világon, amennyinek csak lehet” – mondta az ukrán elnök, és hangsúlyozta, hogy szerinte ez nemcsak Ukrajna álláspontja, hanem az európaiak többsége is így gondolja:

„Ha valaki nem hisz nekem, nézze csak meg a legfrissebb közvélemény-kutatásokat világszerte. És ha nem akarjátok meghallani az emberek hangját, hát akkor halljátok, hogyan csapódnak be az orosz rakéták – közvetlenül a lengyel határ mellé.”

Beszélt még szombaton az ukrán elnök Bulgária miniszterelnökével, Kirill Peszkovval is, elsősorban a humanitárius segítségről, emellett felszólalt videóüzenetben is a Katarban megrendezett dohai fórumon. Zelenszkij a beszéd végén megemlítette, hogy az orosz megszállók „újabb történelmi bűntettet vittek véghez”, amikor megtámadták a Harkiv melletti Drobickij Jar holokauszt-emlékművét.

„A második világháború alatt a nácik 20 ezer embert végeztek ki ezen a helyen. Most, nyolcvan évvel később Oroszország által másodjára is megölték őket. A Drobickij Jarban orosz lövedékek által tönkretett menóra újabb kérdéseket vet fel a világ zsidó közössége felé: hány ilyen bűntettet engedhetünk meg Oroszországnak a közös történelmünk ellen a mi Ukrajnánk földjén?

Az orosz csapatoknak kiadták a parancsot: pusztítsanak el mindent, ami a nemzetünket nemzetté teszi, a népünket néppé, a kultúránkat kultúrává. Pontosan így akarták elfoglalni a nácik is Európát nyolcvan évvel ezelőtt, és pontosan így viselkednek a megszállók is Ukrajnában.

Senki nem fog megbocsátani nekik, és lesz felelősségrevonás, akárcsak 77 évvel ezelőtt. Valószínűleg nem Nürnbergben, de hasonló fellépéssel. Meglátjátok. Mindenki látni fogja majd, ezt garantálom” – zárta éjszakai beszédét a zsidó származású Zelenszkij.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!