Biden Varsóban: Putyin arra számított, hogy megosztja a NATO-t, és a keleti szárnyát „széttördeli és leválasztja a Nyugatról”

2022. március 26. – 14:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Európa stabilitása fontos az Egyesült Államoknak – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök szombaton Varsóban. Kétnapos lengyelországi látogatásának zárónapján Biden Andrzej Duda lengyel elnökkel találkozott.

Az Egyesült Államok „az egységes Európára és az európai biztonságra támaszkodva” képes vállalni a világ más részeiben betöltött szerepét – mondta. Az USA elnöke szerint a két világháború tapasztalata megmutatta, hogy Washingtonnak nemcsak Európával kapcsolatos, hanem globális érdekei szempontjából is „rendkívül fontos” Európa stabilitása.

Biden mellett, a kép jobb oldalán Andrzej Duda lengyel államfő – Fotó: Janek Skarzynski
Biden mellett, a kép jobb oldalán Andrzej Duda lengyel államfő – Fotó: Janek Skarzynski

Hangsúlyozta a NATO egységének szükségességét is. Biden szerint Putyin arra számított, hogy megosztja az észak-atlanti szövetséget, hogy ennek keleti szárnyát „széttördeli és leválasztja a Nyugatról”. „Ez viszont nem sikerült neki, mindnyájan együtt vagyunk” – húzta alá.

Kétszer is nyomatékosította: az észak-atlanti szerződés ötödik, a kollektív védelemről szóló cikkelye „szent kötelességvállalást” jelent Washington számára. „Tessék elhinni, hogy számíthattok ránk” – fogalmazott.

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!