Eddig ezt lehet tudni az európai miniszterelnökök kijevi látogatásáról

2022. március 16. – 06:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Megérkezett éjjel a lengyel, a cseh és a szlovén miniszterelnökök vonata Kijevbe. A politikusok a lengyel miniszterelnök-helyettessel kiegészülve Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkoztak.
  • A látogatást Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szervezte, és célja, hogy „megerősítse az egész Európai Unió egyértelmű támogatását Ukrajna szuverenitása és függetlensége iránt”, és egy „széles körű támogatási csomagot nyújtson Ukrajnának és az ukránoknak”.
  • Orbán Viktor, aki magyar kormányfőként egyben 2022 júliusáig a Visegrádi Csoport elnökségét is ellátja, sajtófőnöke szerint „tud a látogatásról, de most nem megy Kijevbe”.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta a kormányfőkkel való keddi találkozó után, hogy teljesen megbízik a partnerekben, és 100 százalékig biztos egy pozitív végkifejletben. „Ilyen barátokkal Ukrajna képes lesz győzni” – mondta.
  • Petr Fiala cseh miniszterelnök szerint a fő céljuk az volt, hogy megmutassák az ukránoknak, nincsenek egyedül. Biztosította az ukránokat, hogy a csehek vigyáznak a feleségeikre és gyermekeikre. Csodálatáról és további támogatásokról biztosította az ukrán népet.
  • Jan Janša szlovén kormányfő szerint az ukránok nemcsak a hazájukért, hanem az alapvető európai értékekért harcolnak. Ő is biztosította a házigazdákat arról, hogy Szlovénia segít a menekülteken, valamint arról, hogy támogatják Ukrajna EU-s csatlakozását.
  • Így tárgyaltak:
Morawiecki lengyel miniszterelnök, Kaczyński miniszterelnök-helyettes, Fiala cseh miniszterelnök és Jansa szlovén miniszterelnök találkozik Zelenszkij ukrán elnökkel Kijevben. Fotó: Reuters
Morawiecki lengyel miniszterelnök, Kaczyński miniszterelnök-helyettes, Fiala cseh miniszterelnök és Jansa szlovén miniszterelnök találkozik Zelenszkij ukrán elnökkel Kijevben. Fotó: Reuters

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!