Mindenütt romok és menekülők a háború 28. napjának képein

2022. március 23. – 21:04

frissítve

Mindenütt romok és menekülők a háború 28. napjának képein
Kijevi lakóépületek a szerdai támadások után keletkezett füstön keresztül – Fotó: Gleb Garanich / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Négy teljes hete tart az orosz-ukrán háború. Szerdán sem nyugodtak a fegyverek, Kijevben ahogy reggel vége lett a kijárási tilalomnak, szinte azonnal megkezdődött a bombázás és a fegyverropogás. A kelet-ukrajnai Rubizsne városát is támadták az oroszok, a nyugat-ukrajnai Rivnében pedig egy fegyverraktárra lőttek. Az orosz erők elveszíthettek egy ezredest. Az ukránok továbbra is igyekeznek humanitárius folyosókon kimenekíteni az embereket, még mindig Mariupol helyzete a legkritikusabb, amit már a polgármestere is kénytelen volt elhagyni.

Mindeközben a nemzetközi diplomáciában is mozgalmas nap volt a szerda. Már készülnek a NATO csütörtöki csúcstalálkozójára, ahol határoznak a szervezet keleti szárnyának – Magyarországnak, Bulgáriának, Romániának és Szlovákiának – a megerősítéséről is. A találkozót megelőzve Amerika hivatalosan is háborús bűnök elkövetésével vádolta az orosz hadsereget, a NATO pedig közölte az orosz hadsereg veszteségeire vonatkozó becsléseit. Lengyelország pedig kiutasít 45 orosz diplomatát, akik veszélyt jelentenek az ország biztonságára.

A lengyelek azt is javasolták, hogy a NATO küldjön békefenntartókat Ukrajnába, de a Kreml szerint ez „nagyon vakmerő és különösen veszélyes” döntés lenne. Oroszország emellett a korábbi szankciókra válaszul bejelentette, hogy nem hajlandó „kompromittált devizában”, azaz dollárban vagy euróban elfogadni a földgázszállítások ellenértékét a „barátságtalan” országoktól, és áttér a rubelelszámolásra. Belarusz esetleges tényleges hadba lépése a küszöbön lehet, aminek előjeleként az ország kitiltotta az ukrán diplomatákat a területéről. A belarusz ellenzék pedig állítólag vasúti síneket szedett fel a belarusz–ukrán határnál, hogy akadályozza a hadba lépést.

A háború lezárása továbbra is távolinak látszik, és erről a nap képei is tanúskodnak.

Fotó: Emergency Service of Ukraine / Reuters
Fotó: Emergency Service of Ukraine / Reuters

Autók és épületek égnek Mikolajivban, egy támadás után. Egy állítólagos hangfelvétel szerint az oroszok a várost támadva a sajátjaikat is bombázták, és híján vannak a felszerelésnek. Mikolajivból tudósítóink több riportot is közöltek, ezeket itt lehet elolvasni: 1, 2, 3, 4.

Fotó: Stringer / Anadolu Agency / AFP
Fotó: Stringer / Anadolu Agency / AFP

A 200 busz egyike, ami Berdjanszkból érkezett Zaporizzsjába, több mint ezer, Berdjaszkból evakuált emberrel. Zaporizzsja városába érve élelmet kaptak, majd a regisztráció után ideiglenes szállásokra szállították őket.

Fotó: Emin Sansar / Anadolu Agency / Getty Images
Fotó: Emin Sansar / Anadolu Agency / Getty Images

Civilek szemlélik a kijevi lakásukban keletkezett károkat. Szerdán tovább támadták az oroszok a fővárost, civil célpontokra is lőttek.

Fotó: Emin Sansar / Anadolu Agency / AFP
Fotó: Emin Sansar / Anadolu Agency / AFP

Ukrán nő takarít Kijevben, a polgári lakóhelyeket ért orosz támadások után.

Fotó: Serhii Hudak/ Ukrinform / NurPhoto / AFP
Fotó: Serhii Hudak/ Ukrinform / NurPhoto / AFP

Ingyenes elsősegélynyújtó tanfolyam a nyugat-ukrajnai Ungváron, egy oktató éppen az újraélesztést mutatja be. A városban szerdán eltemették Kis Sándort, a háborúban elesett kárpátaljai katonát.

Fotó: Sergey Bobok / AFP
Fotó: Sergey Bobok / AFP

Az ukrán fegyveres erők katonái őrködnek egy ellenőrzőpontnál, Harkiv közelében. A kelet-ukrajnai várost a megszállás kezdete óta bombázzák az oroszok, a számítások szerint több mint ezer épületet romboltak le eddig.

Fotó: Maksim Blinov / Sputnik / AFP
Fotó: Maksim Blinov / Sputnik / AFP

Katonák vizsgálnak át egy autót egy ellenőrző ponton Kremenevka faluban, a Donyecki Népköztársaságban.

Fotó: Javad Parsa / NTB / AFP
Fotó: Javad Parsa / NTB / AFP

A kedden készült felvételen a norvégiai Viken megyében levő Rade városában található Nemzeti Befogadó Központ látható, ahol a norvég rendőrség, a Norvég Bevándorlási Igazgatóság (UDI) és más hivatalos szereplők próbálják ellátni az Ukrajnából érkező menekülteket.

Fotó: Serhii Nuzhnenko / Reuters
Fotó: Serhii Nuzhnenko / Reuters

Megégett képek egy volt tanárnő házának romjai között, amit katonai csapás ért Kijevben.

Kapcsolódó