Mikolajivban lassan már nincs elég koporsó eltemetni a halottakat

2022. március 20. – 13:15

frissítve

Mikolajivban lassan már nincs elég koporsó eltemetni a halottakat
Hozzátartozók szállítják el a háborúban meghalt rokonuk holttestét Mikolajivban Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Február 24. óta el sem mentem innen. Minden nap, amit itt töltök, nyomasztóbb, mint amit nyolc éves munkám alatt összesen átéltem”

– mondja a mikolajivi halottasház egyik munkatársa, aki részt vesz a város laktanyája ellen intézett rakétatámadás áldozatainak azonosításában. „Van, akit ránézésre azonosítani tudnak a hozzátartozók, van, akit csak a minták alapján lehetséges.”
A holttestek elhelyezésére sincsen már elég hely, vasárnap egy újabb hűtőkonténert is elhelyeztek az intézet udvarán. Egy temetkezési vállalkozó arról beszélt nekünk, hogy a koporsók beszerzése is egyre nehezebb – rengeteg a temetés, a koporsók beszállítása viszont leállt.

A péntek hajnali támadásban meg nem erősített hírek szerint legalább százan meghaltak, egyelőre nyolcvan körül van a behozott holttestek száma, de a munkálatok még tovább folynak. Szombaton – 30 órával az orosz rakétacsapás után – még egy túlélőt is találtak a tűzoltók a többszintes épület romjai alatt.

A laktanya áldozatai mellett a Mikolajiv körüli falvakból is vannak az intézetben civil áldozatok. Pribuzke települést a hét elején ért támadás, az egyik áldozat egy idős asszony volt, akiért vasárnap jöttek el a rokonok. „Nem tudjuk, mikor temethetjük el, most nagyon nehéz ezt megszervezni. Nem csak azért, mert nincs elég hely, koporsó vagy pap a templomban, hanem, mert a légicsapásoktól is tartunk” – mondta a nő unokahúga.

Központi temetésről egyelőre nincsen szó, a háború áldozatainak temetését a rokonok egyénileg szervezik meg. Több más, súlyos katonai nyomás alatt lévő várossal ellentétben – mint Mariupol, Harkiv vagy akár Kijev környéke – Mikolajivban még nem kellett tömegsírokat ásni az áldozatok elhelyezéséhez.

Teljes riportunkat a mikolajivi rakétatámadás utáni állapotoktól itt olvashatja.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!