A NATO szerint Oroszország 30-40 ezer embert vesztett eddig az ukrajnai invázióban, ebből 7-15 ezer a halottak száma

2022. március 23. – 18:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz–ukrán háborúból érkező jelentésekben gyakran összemosódik a katonai veszteségek száma (casualties) a halott katonák számával. A NATO szerdai becslésében ez szerencsére nincs így. A szervezet február 24. óta nem közölt nyilvános becsléseket, mostanáig. A számokat az AP hírügynökség közölte, forrásuk egy, a NATO által meghatározott alapszabályok alapján névtelenséget kérő magas rangú tiszt, aki a belgiumi főhadiszállásról tartott sajtótájékoztatót.

Kiiktatott orosz tank a kijevi fronton március 20-án – Fotó: Ukrán hadsereg sajtószolgálata / Reuters
Kiiktatott orosz tank a kijevi fronton március 20-án – Fotó: Ukrán hadsereg sajtószolgálata / Reuters

A NATO úgy számol, hogy a háború első hónapjában Oroszország 30-40 ezer ember közötti harctéri veszteséget szenvedett Ukrajnában – ebben benne van a halottak mellett a sebesültek, fogságba esettek és eltűntek száma is. A halottak száma a szervezet szerint 7 és 15 ezer között lehet. A becslés az ukrán kormány közléseit, az Oroszországból érkező jelentéseket és az egyéb forrásokból származó információkat összevetve született.

Az amerikai kormány korábban elutasította, hogy nyilvános becsléseket adjon az orosz vagy ukrán áldozatokról, mondván, a rendelkezésre álló információk megbízhatósága megkérdőjelezhető.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!