Az amerikai kormány formálisan is kijelentette, hogy az orosz hadsereg háborús bűnöket követett el Ukrajnában

2022. március 23. – 19:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai kormány hivatalosan is kijelenti, hogy az orosz fegyveres erők tagjai háborús bűnöket követtek el Ukrajnában – közölte Antony Blinken külügyminiszter szerdán egy írásos nyilatkozatban. A közlemény azután született, hogy Blinken, Joe Biden elnök és Wendy Sherman külügyminiszter-helyettes korábban már kijelentette, hogy személyes véleményük szerint háborús bűnök történtek.

„Ma bejelenthetem, hogy a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján az amerikai kormány úgy értékeli, hogy az orosz erők tagjai háborús bűnöket követtek el Ukrajnában” – fogalmaz szó szerint Blinken nyilatkozata. „Értékelésünk a nyilvános és hírszerzési forrásokból származó, rendelkezésre álló információk gondos áttekintésén alapul.”

A lerombolt mariupoli színház romjai, ahol sok civil halt meg – Fotó: EyePress via AFP
A lerombolt mariupoli színház romjai, ahol sok civil halt meg – Fotó: EyePress via AFP

A közlemény úgy folytatja, hogy mint minden állítólagos bűncselekmény esetében, az illetékes bíróság a felelős azért, hogy konkrét esetekben megállapítsa a bűnösséget. „Az Egyesült Államok kormánya továbbra is figyeli a háborús bűncselekményekről szóló jelentéseket, és az összegyűjtött információkat szükség szerint megosztja szövetségeseivel, partnereivel, valamint nemzetközi intézményekkel és szervezetekkel. Elkötelezettek vagyunk az elszámoltatás mellett, minden rendelkezésre álló eszközzel, beleértve a büntetőjogi felelősségre vonást is” – írja a közlemény.

(CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!