200 ezer menekült van jelenleg Lvivben

2022. március 19. – 17:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A békeidőben egymillió lakosú nyugat-ukrajnai város polgármestere, Andrij Szadovij beszélt arról, hogy jelenleg mintegy 200 ezer menekült van a városban, ami az előzetes várakozásaik duplája. Az iskoláikat, színházakat, sportcsarnokokat mind átalakították menekültszállássá, és Lvivből humanitárius segélyszállítmányokat is küldenek az ország többi részébe.

A településvezető azt mondta, soha nem fogják feladni a küzdelmet, és Zelenszkij ukrán elnökhöz hasonlóan arra kérte a nyugati hatalmakat, hozzanak létre repüléstilalmi zónát Ukrajnai felett.

Hogy miért is annyira érzékeny téma, hogy repüléstilalmi övezetté nyilvánítsa a NATO Ukrajna légterét, arról ebben a cikkünkben írtunk részletesebben. A lényeg, hogy egy ilyen övezet kialakítása azt jelentené, hogy a NATO-nak ki kellene lőnie az orosz légierő gépeit, és hogy erre képes legyen, ahhoz az orosz légvédelmi radar- és rakétarendszereket is ki kellene iktatnia.

Lvivben hozzászoktak a háború gondolatához, mert az élet nem állhat meg – erről bővebben is olvashat helyszíni tudósításunkban, néhány napja ugyanis az ukrajnai városban jártak kollégáink.

Menekültek egy ideiglenesen menekültszállóként működő színházban Lvivben 2022. március 12-én – Fotó: Bődey János / Telex
Menekültek egy ideiglenesen menekültszállóként működő színházban Lvivben 2022. március 12-én – Fotó: Bődey János / Telex

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!